Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Emlékszoba Borsos özvegyének

Borsos Miklós szobrászművész özvegyének, a nemrég elhunyt Kéry Ilonának nyílt emlékszobája az alkotó életmű-kiállításának otthont adó múzeumban szombaton Győrött.
Borsos Miklós: Janus Pannonius (bronz) Pécs, Barbakánkert 1972
Az enteriőr képet ad az érdeklődőknek arról a környezetről, amelyben a művész és felesége élt. A bútorokon, szőnyegeken kívül számos műtárgy, grafika, szobor, rézdomborítás és kisplasztika is a Borsos állandó kiállítást fenntartó Győri Városi Múzeum tulajdonába került Kéry Ilona hagyatékából.
N. Mészáros Júlia, a múzeum igazgatója elmondta: a 13 éve elhunyt Borsos Miklós 1921-től a második világháború végéig élt Győrben. A művész, aki valamennyi szobrászati műfajt magas szinten művelt és autonóm műfajjá fejlesztette a rézlemez-domborítást, pályájának jelentős darabjait még életében Győr városára hagyta. Életmű-kiállítása 1979 óta látható a győri műemlék negyedben, a Káptalandombon.
A korábban letétben lévő alkotások sora gyarapodott most az emlékszobával, amelynek értékei között Borsos Miklós korai korszakából fa madárszobor, az 1930-as években készült márvány női szobor és a néhai feleség, Buba portréja is szerepel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ligeti 2003 Nürnbergben

Ligeti 2003 elnevezéssel fesztivált rendez a nürnbergi operaház Ligeti György közelgő 80.… Tovább olvasom