Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Emléktábla a roma áldozatokért

A magyarországi roma holokausztban érintett 570 település közül mindössze 8 helyen állítottak 1944 óta emléktáblát vagy emlékművet. Győrben ma gyújtanak gyertyát a roma deportálások ártatlan áldozatainak emlékére.
A romák Európa-szerte augusztus 2-án emlékeznek a holokausztra. Hatvan éve augusztus 2-án kezdték meg a húszezernél is népesebb auschwitz-birkenaui cigánytábor kiirtását.

A budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpont ma este 8 órától éjjel 2 óráig rendkívüli nyitva tartással tiszteleg az áldozatok előtt. A zsinagóga karzatán a Pharrajimos emlékezete című kiállítás látható. (A „pharrajimos" lovári nyelven felaprózódást, szétaprózódást jelent.) Holnap délelőtt 11 órakor gyertyagyújtással, siratódalok éneklésével és az áldozatok neveinek felolvasásával folytatják az emlékezést.

A szervezők várják a túlélőket és a hozzátartozókat, arra kérve őket, hogy minél többen jöjjenek el és töltsék ki azt az adatlapot, amelyeknek segítségével az emlékközpont gyűjti a holokauszt magyar áldozatainak neveit. Jelenleg az emlékfalon mintegy hatvanezer deportált neve olvasható – köztük romáké is.

A közelmúltban különböző forrásokból összeállt egy 570 magyarországi település történetét leíró anyag a roma holokausztról. Hiteles források szerint ezek a települések a térképen behálózzák az országot, ám a roma deportálásokra vonatkozóan emléktáblát, emlékművet vagy valamilyen jelzést 1944–2003 között mindössze 8 településen állítottak.

A Roma Sajtóközpont kezdeményezte a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumánál, hogy az a roma holokauszt 60. évfordulójára emléktáblát állító településeknek anyagi segítséget nyújtson. Így a minisztérium támogatja az évfordulóra emléktáblát állító hat település: Siklósnagyfalu, Újfehértó, Eger, Esztergom, Hódmezővásárhely és Polgár önkormányzatait. A Wesley János Lelkészképző Főiskola és az Evangéliumi Testvérközösség további 32 település vasútállomásánál állított fel emléktáblákat.

Győrből is több roma család esett áldozatul a holokausztnak. Azok közül, akik a véletlen vagy a szerencse folytán megmenekültek, kevesen élnek már. A győri Lendvai Juliannát szüleivel együtt a komáromi gettóba, majd egy osztrák táborba hurcolták el. Szörnyű körülményekre és viszontagságos napokra emlékszik vissza a 69 éves asszony, aki szüleit és két testvérét veszítette el. Szerencsés véletlennek tartja megmenekülését, ám a háborúról és a durvaságról szóló filmek ma is taszítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rest leány

Tovább olvasom