Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Emmi: a kormány ugyanazokért a célokért dolgozik, mint a jogvédők

A kormány azt szeretné, hogy a jogvédő szervezetek felismerjék: a felzárkózás területén ugyanazokért a célokért dolgoznak - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hétfőn az MTI-vel.
Közleményükben kifejtették: a magyar kormány 2011 decembere, a felzárkózási stratégia elfogadása óta azon dolgozik, hogy hosszú távon tartós megoldás születhessen a szegénységre és a társadalmi konfliktushelyzetekre.

A felzárkózás eredményességét "két szélsőség fenyegeti" - tették hozzá. Egyik oldalról a rasszizmus, a másik oldalról pedig a "dogmatikus jogvédelem, amely semmilyen pozitív előrelépést nem vesz tudomásul" - fogalmaztak, kiemelve, hogy "a feszültség gerjesztése - érkezzen bármelyik oldalról - nem vezet sehová, nem segít sem a mélyszegénységben élőkön, sem a társadalmi problémák megoldásában".

Az Emmi kifogásolta továbbá azt is, hogy a jogvédők jelentéseikben következetesen összemossák a 2010 előtti és utáni korszakot. "A hazai jogvédő szervezeteknek észre kellene már venniük, hogy nincsenek egyedül a romákat sújtó rasszista diszkrimináció elleni harcban, hiszen a magyar kormány is pontosan ezért dolgozik" - írta az Emmi.

Olvasóink írták

 • 3. tucat 2013. április 09. 12:13
  „Ha a címbeli állítás igaz, akkor a nevezettek rövidesen, baráti kézfogás kíséretében, akár helyet is cserélhetnek. Ugye, tiszteletes miniszter úr?

  Alább, miközben értékes gondolatokat idézett, öngólt rúgott magának valaki: egy nemzet valóban akkor erős, ha nemcsak eltűri, hanem értékeli is a sokszínűségét, és büszkén ápolja is, hisz a sajátja, legyen szó kultúráról, nyelvről, vallásról, vagy akár szexuális identitásról, orientációról - kéretik a közösségekre veszélyes jelenségeket, perverziókat (mint pl. a pedofília), a jogsértő cselekményeket (mint pl. az erőszak, fajtalankodás, stb.) nem ide sorolni!

  Fenyő gondolatai is figyelemre méltóak, és vitathatatlanul igaza van, amikor azt mondja, hogy erőszakkal nem lehet tanítani, nevelni, csak elnyomni, megfélemlíteni, s ezzel együtt lappangó társadalmi veszélygócokat teremteni. Igaza van abban is, hogy a periférián sodródók (messze nem csak az a népcsoport, amelyet sikerült démonizálni) felemelkedése kizárólag a társadalom szellemi és gazdasági vérkeringésébe történő bekapcsolásukkal, a tanításukkal lehetséges, ami egyben azt is jelenti, hogy nem lehet rögtönözni, felelőtlenül ötletelni, hanem a tűzoltáshoz rövid távú, a problémák felszámolásához pedig közép és hosszú távú programokat kell készíteni, amelyek megvalósításához a forrásokat és a végrehajtó erőket is hozzá kell rendelni, nem feledvén, hogy az egész társadalom tudatállapotának a megváltoztatása éppúgy feltétele a sikernek, mint a célcsoportok élethelyzetének és perspektíváinak a javítása, elsősorban a fiatalokat megcélzó oktatással és neveléssel, de semmiképp sem internátusi jellegűvel. Fenyő komoly dilemmával is küzd, így fogalmaz: "...a másféle kultúrára történő átképzés, vagy alakítás, vagy nem tudom minek nevezhető tevékenység...". Nem szabad ilyesminek megtörténnie, mert ez az értékek elvesztéséhez és a csoport jellegzetességeinek a felszámolásához vezető asszimiláció lenne, nem pedig integrálás. A kettő között óriási különbség van: az egyik erőszakkal, vagy pszichés kényszerrel, terrorral felszámolja a célcsoportot, felszaggatja a gyökereit, megszünteti az összes különbséget, amely a többi társadalmi csoporttól megkülönböztette őket valaha, míg a másik (az integráció) minden értéket és jellegzetességet meghagyva és támogatva illeszti be az adott kisebbséget a többségi normák szerint élő, többi csoport közé, szükségképpen a többséget is befogadóvá téve és kompromisszumokra késztetve. Az utóbbi a helyes, az előbbi brutális, és az Unió normáit csontvelőig sérti, miközben magának az asszimiláló társadalomnak is iszonyú veszteségeket és károkat okoz.
  Tudom, nem egyszerű ezt megérteni mifelénk mostanában, de itt nincs lehetőség a téma részletesebb kifejtésére, talán a lényeg így is érthető és tovább gondolható lesz.”
 • 2. fenyő 2013. április 09. 09:34
  „A rasszizmus elleni küzdelemben lassan már átesünk a ló túlsó oldalára. Erőszakkal nem lehet megtanítani senkit. Tanítani azt lehet, aki maga is tanulni akar. Ez a másféle kultúrára történő átképzés, vagy alakítás, vagy nem tudom minek nevezhető tevékenység...... hát, enyhén szólva is nehéz dió. Majdhogynem feltörhetetlen diónak tűnik. Évszázadok óta.”
 • 1. pachakuti 2013. április 08. 21:04
  „"A nemzeti kisebbségek azzal válnak a politikai nemzet részeivé, ha megőrzik értékeiket, és azokkal gazdagítják a közösséget, ezért üdvözöljük és bátorítjuk mindazokat a kezdeményezéseket és erőfeszítéseket, amelyeket a hazai kisebbségek gazdag kultúrájuk megőrzéséért és hagyományaik megújításáért tesznek." /Áder J. a "nemzetközi romanap" alkalmából/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Módosításokkal ismét elfogadták a választási eljárási törvényt

Regisztrálni csak a külföldön élő magyaroknak kell. Megszűnik a kampánycsend. Moziban is mehetnek politikai reklámok. Tovább olvasom