Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Emmi: a minisztérium 420 millió forinttal támogatná a Pető intézetet az elkövetkező egy évben

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tervek szerint hozzávetőlegesen 420 millió forinttal támogatja az elkövetkező egy évben a Mozgássérültek Pető András Nevelőképző és Nevelőintézetét.
Az Emmi az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: a Pető intézet augusztusban új köznevelési szerződés megkötését kezdeményezte a minisztériumnál, jelezve, hogy a kiegészítő támogatás nélkül az intézmény működése ellehetetlenülne.

A közlemény szerint tekintettel az intézmény fontos szerepére Sipos Imre köznevelésért felelős helyettes államtitkár és munkatársai szombaton egyeztettek a tárca és a Pető intézet között köthető új köznevelési szerződés részleteiről az intézet képviselőivel. Ennek az új köznevelési szerződésnek az alapján a minisztérium tanulónkénti 230 ezer forinttal, a jelenlegi létszámadatok alapján 100,5-110 millió forinttal tervezi támogatni az intézményt a következő egy évben.

Emellett a minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkársága is támogatja a Pető intézetet 317,6 millió forinttal - tették hozzá.

Hangsúlyozták: a tárca minden lehetséges eszközzel támogatja a Pető intézetet annak érdekében, hogy a fogyatékkal élők ellátásában elismert hagyományokkal rendelkező intézmény működése biztosítható legye.

Azt a folyamatot, hogy az intézet az ingatlanjaival milyen módon kíván bevételhez jutni, nem az Emmi hatásköre megítélni - fűzték hozzá, kiemelve, a minisztérium cáfolja, hogy háttérintézménye, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) költözne a Pető intézet egyik ingatlanjába.

Az Index kedden publikált információi szerint nyár végére csőd közeli helyzetbe került a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző, világhírű Nemzetközi Pető Intézet. A bevételek a korábban jellemző évi 2,2 milliárdos szintről 1,5 milliárd forintra apadtak, ennek következtében az intézmény a megszokott működési keretek között havonta "20 milliós mínuszt termel".

Az intézethez tartozó három nagy értékű budai ingatlan - a Villányi úti épület, a Kútvölgyi úti központ és a központ szomszédságában lévő beépítetlen telek - nemrég a fenntartóhoz, az állami tulajdonban lévő Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft.-hez került, az épületek jogi helyzete azonban rendezetlen - írta a hírportál.

A nap folyamán Szabó Tímea független országgyűlési képviselő az Együtt-PM választási szövetség nevében az MTI-nek azt mondta: információik szerint a Pető Intézet Kútvölgyi úti épületébe a GYEMSZI költözne, a Villányi úti épületet pedig akár el is adhatnák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konyhakéssel szúrta meg falubelijét egy bakonyoszlopi férfi

A 40 éves férfit a rendőrök néhány perc alatt efogták. A 60 éves sértettet a mentők kórházba vitték. Tovább olvasom