Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Emmi: a pedagógusok régi kívánsága teljesül a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásával

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedései a pedagógusmunka elismerését tükrözik.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelési államtitkárságának az MTI-hez szerdán eljuttatott közleménye szerint a pedagógustársadalom többségének régi kívánsága teljesül a kamara szerepét betöltő Nemzeti Pedagógus Kar létrehozásával.

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedései a pedagógusmunka elismerését tükrözik.

Szelényi Zsuzsa, az Együtt-PM politikusa szerdán sajtótájékoztatón azt mondta, veszélyesnek és károsnak tartják a Nemzeti Pedagógus Kar létrehozását, ezért azt követelik, hogy a kormány ne valósítsa meg ezt az elképzelést. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ezen a héten több százezer tanár írja alá az új kinevezési szerződését, amely rendelkezik az új státusukról és a bérükről, egyúttal a Nemzeti Pedagógus Karba is belépteti őket. Úgy véli, a pedagóguskar célja, hogy a tanárokat "ellenőrizze, móresre tanítsa, megfélemlítse".

Mint az Emmi államtitkársága közleményében írta, a kar megteremti a lehetőségét annak, hogy a jövőben a hivatásukat érintő, munkájukat szabályozó törvénytervezeteket, jogszabályokat a legilletékesebbek, maguk a pedagógusok, s nem felhatalmazásuk nélkül a nevükben eljáró változó legitimitású szervezetek véleményezhetik. Az oktatást irányító miniszter szakmai partnereként a kar jogszabályok készítését, módosítását maga is kezdeményezheti.

A közleményben írtak arról is, hogy a kormány az idén 32,5 jövőre 150 milliárd forinttal több pénzt fordít a pedagógusok bérére, kifejezve nagyrabecsülését pedagógusok iránt, és elismerve a nevelési-oktatási munka fontosságát. A pedagógusok fizetése szeptembertől átlagosan 34 százalékkal, 2017-ig pedig minden tanév kezdetén a jogszabályba foglalt mértékkel növekszik.

Mint hangsúlyozták, a kormány véget vet annak a megalázó gyakorlatnak, hogy a tisztességgel és becsülettel dolgozó pedagógusok munkájukért eltérő díjazást kapjanak. Biztonságos életutat garantál, és megteremti annak feltételeit, hogy a pedagógusok a gondjaikra bízott gyerekekre összpontosíthassák figyelmüket - jelezte az államtitkárság, hozzátéve, hogy a pedagógusok új munkarendje nevesíti a korábban is munkakörük ellátásához tartozó feladatokat, ugyanakkor egyetlen új feladatot, elvárást sem tartalmaz.

A magasabb bérezéssel, a túlórák korlátozásával a kormány megszünteti még a lehetőségét is annak, hogy a tanárok aránytalan, a minőség rovására menő túlmunkát végezzenek - áll a közleményben.

Olvasóink írták

 • 6. Agyalapi 2013. szeptember 26. 18:55
  „"...a jövőben a hivatásukat érintő, munkájukat szabályozó törvénytervezeteket, jogszabályokat a legilletékesebbek, maguk a pedagógusok, s nem felhatalmazásuk nélkül a nevükben eljáró változó legitimitású szervezetek véleményezhetik..."
  Itt van a kutya elásva. Ne már a szakszervezetek...”
 • 5. DMagóg 2013. szeptember 26. 18:08
  „A kamara a kötelező regisztrációs díjjal kezdődik, ami egyenlő azzal, hogy kilóra megveszik az adott kamarát, csak mások fizetik, kötelezően!”
 • 4. majzik 2013. szeptember 25. 22:52
  „Kötelezően ajánlott !

  A néhány napja aláírt munkaszerződés kis betűs kiegészítése a kötelező ,,kamarai" tagság !

  Viktornak is elgurult a gyógyszere. Rendben a mérnök, kereskedelmi, ipar és egyéb kamarai gittegyletek szervezése. Évi 35 000 Ft mérnöki kamara plusz kredit pontos agyzsugorítók, 5000 Ft ipar kamara és kiegészítő lehúzások.

  ennek Q-ra semmiköze a demokráciához és az érdekvédelemhez !”
 • 3. _csutak_ 2013. szeptember 25. 19:07
  „Nem kamarázni kellene hanem érdemi melót végezni!
  Elvitte valaki az unokáimat az iskolából.
  Lövésük sem volt arról, hogy ki volt az?
  Most, miután bejelentettem a felettes hatóságnak, kaptam egy válasz levelet, ami miatt holnap még jogvesztő-határidőn belül büntetőfeljelentést teszek!
  Ugyanis a válaszlevélben az unokám volt a nagyapa!
  Ha ennyire lövésük sincs arról amit írnak milyen munkát végezhetnek a tanulók között?”
 • 2. szatyi 2013. szeptember 25. 18:18
  „No, akkor most ki hazudik?”
 • 1. pirosmedence 2013. szeptember 25. 17:39
  „Duma, duma, duma! Mi ez a királyi többes, hogy a pedagógusok!!!! Így általánosságban, többes számban? Lehet, van néhány gügye, de megkérdeztem pedagógus ismerősöket: a tanáriban is téma, de a kutya nem kívánja a kar létrehozását! SENKI!!!!!: Ez az Emmi propaganda-szövege!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset történt az M0-s autóúton

Szalagkorlátnak ütközött, majd az árokba hajtott egy autós szerda délután az M0-s autóúton. A sofőr… Tovább olvasom