Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Emmi: bővült a kiemelt felsőoktatási intézmények köre

Kiemelt felsőoktatási intézménnyé nyilvánította a kormány az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemet és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet - közölte az Emmi felsőoktatási államtitkársága csütörtökön.
Mint írták: a felsőoktatás a kiválóság, a minőség és a tehetség kiemelt támogatásával válhat versenyképesebbé. Ezért a kormány olyan egységes rendszert hozott létre, amely elismeri, támogatja a nemzet szellemi és gazdasági értékeinek megteremtésében, megőrzésében kiemelkedő jelentőséggel bíró intézményi, hallgatói, oktatói és kutatói teljesítményt.

Az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ennek az intézményi kiválóságnak egyik letéteményese, ezért érdemes a "kiemelt felsőoktatási intézmény" minősítésre - rögzítették.
A kormány korábban a Debreceni Egyetemet, az Eötvös Loránd Tudományegyetemet, a Szegedi Tudományegyetemet és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemet minősítette kiemelt felsőoktatási intézménnyé.

A kabinet február 5-i határozata alapján e minősítést az a felsőoktatási intézmény kaphatja meg, amely több tudományterületen olyan képzési és kutatási kapacitásokkal, tudományos eredményekkel rendelkezik, amelyekre alapozva az intézmény a nemzetstratégiai célok megvalósításában jelentős szerepet tölt be és a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban jelentős előrelépésre képes, továbbá amelynek a nemzetközi hallgatói mobilitásban való részvétele kiemelkedő. A cím emellett a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi törvénynek megfelelően nemzetközi szerződés alapján alapított vagy az által működésében szabályozott felsőoktatási intézménynek is adható, ha annak a nemzetközi szerepe kiemelkedő, továbbá ha az Magyarország részvételével zajló stratégiai együttműködések partnerintézménye vagy legalább három európai egyetemi szövetség tagintézménye.

A kiemelt cím művészeti intézménynek is adható, ha nemzetközi szerepe kiemelkedő, illetve ha az kulturális intézményekkel együttműködve komplex, nemzetközi kulturális programokat valósít meg.

Az első szempont alapján legfeljebb három, a másik két szempont alapján együttesen legfeljebb további három intézmény rendelkezhet minősítéssel egyidejűleg egy minősítési időszakban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pécsi civilek jelentették fel Lázár Jánost

Szerintük amikor uzsorásnak nevezte Csányi Sándort bevallotta, hogy tud egy bűntényről, így… Tovább olvasom