Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Emmi: jövő csütörtökön folytatódik az egyeztetés a köznevelésről

Az Emmivel kötött megállapodásnak megfelelően a pedagógusok öt szakszervezete nem vesz részt a kilátásba helyezett sztrájkban, és nem is támogatja.
A köznevelés sikeres átalakítása érdekében zajló egyeztetés jövő csütörtökön folytatódik - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkársága.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményben kiemelték: az Emmivel kötött megállapodásnak megfelelően a pedagógusok öt szakszervezete nem vesz részt a kilátásba helyezett sztrájkban, és nem is támogatja. Mint írták, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményben utasította vissza a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) "megtévesztő információit", és kijelentette: nem vesz részt munkabeszüntetésének megszervezésében. A PSZ egyúttal felszólította a sztrájk szervezőit, "semmilyen módon ne hivatkozzanak a legnagyobb szakmai érdekképviseletre" - közölte az Emmi.

Az államtitkárság hangsúlyozta, hogy "a szakszervezetek részt vesznek a köznevelés jövőjét meghatározó megyei fejlesztési tervek előkészítésében, a pedagógus-életpályamodell fontos részleteinek - például a minősítési rendszerek - kidolgozásában, ellenőrző szerepet töltenek be a közoktatás átalakításának folyamatában".

Kiemelték továbbá, hogy a kormány maradéktalanul betartja a Pedagógusok Szakszervezetével, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetével, valamint az Oktatási Vezetők Szakszervezetével január 22-én aláírt egyezség valamennyi pontját. A köznevelésért felelős államtitkárság e szervezeteken kívül a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetével, illetve a Munkástanácsok Pedagógus Ágazatával kiegészült munkacsoportokban eredményes munkát folytat a köznevelési rendszer sikeres megújításáért - tették hozzá.

A PDSZ január 18-án lépett ki a pedagógus-szervezetek közös sztrájkbizottságából.

Az Emmi oktatásért felelős államtitkársága február 15-én, az oktatási rendszer átalakításával kapcsolatban folytatott tárgyalássorozat lezárása után az MTI-vel azt közölte, hogy a PDSZ a többi szakszervezettel kötött megegyezéssel ellentétben olyan követeléseket fogalmazott meg, amelyek teljesülésük esetén veszélybe sodornák az egész magyar iskolarendszer működését.

Mendrey László, a PDSZ elnöke aznapi sajtótájékoztatóján azt mondta: teljes kudarccal zárult az öt tárgyalási fordulóból álló tárgyalássorozat. Másnap a PDSZ elnöke bejelentette, hogy a március 15-i ünnepségek utáni időszakra határozatlan idejű országos sztrájkot hirdetnek. Szervezéséről a PDSZ péntek délután Budapesten tart sajtótájékoztatót.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. március 08. 13:21
    „Divide et impera!
    Szégyellem magam a szagszervezeti vezetők helyett is:(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint 800 illegális létesítményt kell felszámolni a Balatonon

A bejárók döntően fa- vagy vascölöpökre épített, vízben hagyott szerkezetek, amelyek amellett, hogy… Tovább olvasom