Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Emmi: kevesebb egészségügyi dolgozó tervez kivándorlást

Csaknem 60 százalékkal csökkent a kivándorlást tervező egészségügyi dolgozók száma - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) pénteken az MTI-vel.
A Világgazdaság pénteki számában azt írta: szeptember végéig elérte az 1660-at azon egészségügyi dolgozók száma, akik külföldön vállalnának munkát. Azt írták, hogy az elmúlt öt évben megháromszorozódott az elvándorlók száma, tavaly már 1901-en kérték a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH).

Az Emmi viszont - szintén az EEKH adataira hivatkozva - azt közölte, hogy idén megváltozott a növekvő tendencia. Míg az év elején 542 orvos és 246 ápoló kért igazolást, addig az év harmadik negyedévében már csak 370 orvos és 142 ápoló adott be kérelmet.

Az EEKH aktuális adatait tekintve az Emmi azt is megjegyezte, hogy a hatósági bizonyítványt kérők létszámában benne vannak azok a magyar egyetemen végzett külföldi hallgatók is, akik az egyetem elvégzése után elhagyják az országot, visszamennek hazájukba. Egy ember többször is kérhet hatósági bizonyítványt, ha tehát valaki minden évben próbálkozik, de nem szerződik le külföldön, akkor minden évben újra megjelenik a létszámban - tették hozzá.

Emellett az orvosok egy része magyarországi állását megtartva vállal külföldön is munkát (hétvégénként vagy néhány hónap fizetés nélküli szabadsággal). Ők ugyanúgy megjelennek a hatósági bizonyítvány nyilvántartásban, mint akik valóban elhagyják a hazai egészségügyi rendszert - fejtette ki a tárca.

Az Emmi kiemelte továbbá, hogy a kormány döntése értelmében 90 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben az idén, januárig visszamenőleg. Az emelést a júliusi bérrel együtt augusztus elején kapták meg az ágazatban dolgozók. Az intézkedés célja az egészségügyi munkavállalók életkörülményeinek javítása mellett az elvándorlás lassítása volt.

Olvasóink írták

  • 2. 6664 2012. november 16. 15:19
    „Lépett, lép és lépni fog. Amúgy matekból nem voltam jó, de ahogy a számokat elnézem, ez sehogysem 60%-kal csökkent... Legyen 30-35% körül?”
  • 1. 6664 2012. november 16. 15:02
    „Mert már csak az maradt ott, aki nem beszél idegen nyelvet, nyugdíjas vagy a kapcsolatai révén olyan zsíros állást csípett meg, amit nem ad fel. Esetleg szakmai okok miatt többször kiszórták az interjúkon. Summa summarum: aki tehette, az lépett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a Zala magyei horvát gázolót

Elfogták azt a horvát teherautósofőrt, aki halálra gázolt egy 39 éves férfit a Zala megyei… Tovább olvasom