Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 3°C Még több cikk.

Emukat téptek szét kóbor kutyák Somogyban

Tenyészemukat téptek szét kóbor kutyák a Somogy megyei Nagybajomban, a farm egyik tulajdonosa rendőrségi feljelentést tett és az önkormányzathoz fordult segítségért.
Kujáni Györgyné az MTI-nek kedden elmondta, hogy a kutyák a közelmúltban két értékes emu-szülőpárt támadtak meg és téptek szét, mintegy 3 millió forintos kárt okozva a családi vállalkozásnak. Közlése szerint 13 éve foglalkozik állattenyésztéssel, és eddig nem volt problémája a kutyákkal, amelyek csak az utóbbi időben bukkantak fel a környéken nagyobb falkákban.

A közelmúlt egyik éjszakáján támadták meg a kerítésen fejüket kidugó madarakat, s ennek következtében egy 10 éves holland és egy 16 éves kaliforniai emupár pusztult el. "Az önkormányzat elvileg küldött sintért a kóbor kutyák begyűjtésére, de egyelőre kérdéses, hogy mennyire volt eredményes a befogásuk" - mondta Kujáni Györgyné, akinek tudomása szerint már több kecskét is széttéptek a kutyák a településen.

A kisváros közepén élő állattenyésztő tapasztalatai szerint a gazdasági válság óta egyre gyakoribb, hogy kocsikból dobnak ki kutyákat a környéken.

A Kujáni család beszámolója szerint a vállalkozás indulásakor még veszélyes állat kategóriába sorolták Magyarországon az emut, ezért nem lehetett a madarakra biztosítást kötni. Azóta a helyzet kaotikusabbá vált, hiszen az emu tartástechnológiai szempontból már haszonállat minősítést kapott, vágóállatként "tenyésztett vadnak" számít, hobbiállatként való tartása esetén továbbra is veszélyes vadként tartják számon. Biztosítást már lehet kötni rá, de ennek költségeit nem lehet kitermelni egy kisebb farm hasznából - mondta Kujáni Györgyné, akinek családja annyit tudott tenni az elmúlt napokban, hogy az emufarm életben maradt két szülőpárja és a növendékcsibék védelméért dupla kerítést emelt, továbbá villanypásztorral vette körül a farmot, mert tapasztalataik szerint továbbra sem szűnt meg a kóbor kutyák okozta veszély.

Czeferner Józsefné (független) polgármester elmondta, párzási időszakban több kutya szökik el a kertekből, mint máskor, ami ellen nehéz fellépni. Az önkormányzat megteszi, amit a hatályos jogszabályok szerint megtehet, szerződése van egy szolgáltatóval, amely havi 50 ezer forintért begyűjti a kóbor állatokat. Legutóbb tíz fajtatiszta vizslakölyköt raktak ki egy autóból a település egyik árkába, azokat kellett menhelyre szállítania - tette hozzá a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics: az OBH elnökét ne lehessen újraválasztani!

Ne legyen újraválasztható az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke - javasolja Navracsics Tibor a… Tovább olvasom