Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Én, a kém

Ha egy szuperkém bevetésre indul, számtalan veszély leselkedik rá. De melyik a legnagyobb? A mindenre elszánt ellenfél? A veszélyes csapdák sora? A végső összecsapás zajlik? A bombák és mérgek? Van, ami mindennél rosszabb: a társa...

Alex Scott (Owen Wilson), a titkos ügynökök legjobbja, újabb bevetésre indul. Feladat: visszaszerezni azt a szuperfegyvert, melyet egy gátlástalan fegyvercsempész, Arnold Gunars (Malcolm McDowell) lopott el az amerikai kormánytól. Helyszín: egy titokzatos és pompás kelet-európai város, Budapest. A baj: a nagypofájú, kisagyú bokszbajnok, Kelly Robinson (Eddie Murphy), aki civil létére az ügynök társa lesz. Sőt, Scott ügynök kénytelen kelletlen Robinson asszisztensének álcázza magát, amikor az épp Pestre érkezik, legújabb címvédő meccsére.
Az újdonsült harcostársak azonban egyelőre nem vetnek vállt a válnak: mielőtt a szabad világ jövőjéről gondoskodnának, még egymást szeretnék megfojtani egy kis kanál vízben...
A látványos akció-vígjátéknak a két világhírű főszereplő mellett egy harmadik sztárja is van: Budapest!

INFÓ
 

Andy Vajna producer nyolc évvel ezelőtt vásárolta meg az I Spy című tévésorozat jogait. Ez volt az első olyan teleregény az amerikai televízió történetében, amelyben egy afro-amerikai és egy fehér színész alakította a főszereplő párost.
„Mindig izgatott az a kérdés, mellyel a sorozat egyáltalán nem foglalkozott, hogy a Bill Cosby és Robert Culp által megformált két figura hogyan találkozott - meséli Vajna. - Úgy gondoltam, nagyszerű kiinduló pont lehetne a filmhez, ha azt néznénk meg, hogyan jött össze ez a páros, és miként szövődött köztük életre szóló barátság."

Betty Thomas rendező:

„Eddie Murphy és Owen Wilson párosában az az izgalmas, hogy nem csak a karakterük különböző, hanem a komédia műfajához is eltérő irányból közelítenek. Eddie sodró lendületű, impulzív, sokat rögtönző komikus, Owen ellenben visszafogottabb, és óvatosan, kiszámítottan poentíroz, valahogy úgy, mint hajdanán Jimmy Stewart."

A sorozatban Bill Cosby profi teniszezőt alakított. A játékfilmnél Murphy javasolta, hogy Robinson bokszbajnokként jelenjen meg a filmben.
„Apám bokszoló volt, én magam is öklöztem; a véremben van a boksz" - mondja Murphy, aki a forgatás megkezdése előtt több hónapig keményen edzett a produkcióra. Kiválóan koordinált mozgása a film ökölvívó-jeleneteinek koreografálását is megkönnyítette.
 
Owen Wilsont először megrémisztette a gondolatat, hogy komikus-példaképével kell együtt játszania.
„Sohasem dolgoztam még színésszel, aki ennyit és ilyen zseniálisan improvizált volna. Kezdetben nehéz volt felvenni a ritmust, de aztán kezdtem visszaütögetni a labdákat, és nemsokára tökéletesen összehangolódtunk."

Famke Janssen személyesíti meg Rachelt, a szexis kémet, akibe Scott ügynök fülig beleszeret. Wilsonhoz hasonlóan Famke is erős szorongással készült az Eddie Murphyvel való találkozásra, és mindjárt az elején ízelítőt is kapott Murphy improvizáló művészetéből. „Pergett a nyelve, mint a motolla, és amit mondott, annak természetesen a leghalványabb köze sem volt a megírt szöveghez - idézi nevetve az első forgatási nap megpróbáltatásait Jannsen. - Kellett egy kis idő, hogy hozzászokjam, de aztán már kifejezetten szórakoztató volt a vele való játék."

A produkcióról
 

A rendező nagy súlyt fektetett rá, hogy az akciójelenetek passzoljanak a filmben szereplő karakterekhez. „Ez nem holmi James Bond-film - magyarázza. - Nem az volt a célunk, hogy kémfilmek szokványos akcióit utánozzuk, ezért minden jelenetbe becsempésztünk valami komikus elemet, humoros csavart."
Ez persze nem jelenti azt, hogy a látványosság tekintetében az Én, a kém ne venné fel a versenyt a műfaj bármelyik képviselőjével. És bár alkalmanként dublőr helyettesítette a sztárokat, a veszélyes mutatványok zömét Murphy és Wilson maga csinálta. Nem öncélú hetvenkedésből, hanem mert mindketten úgy érezték, az akciójelenetek dramaturgiailag olyan fontos szerepet töltenek be a filmben, hogy megkövetelik a színészi jelenlétet. No és persze a rögtönzésre mindig kapható Murphy sem akart lemaradni azokról a poénokról, amelyekre a kiélezett helyzetek lehetőséget kínáltak.

A helyszín: Budapest!
 

A magyar származású Andy Vajna az első pillanattól amellett kardoskodott, hogy a film Budapesten játszódjék, és erre az érzelmeken túl racionális okai is voltak. A történet izgalmas, egzotikus helyszínt kívánt, olyant, amelyik az újdonság erejével hat az amerikai nézőre, hiszen annak idején a tévésorozat sikerének is ez volt az egyik titka. Budapest pontosan megfelel ennek a követelménynek: már sok film hátteréül szolgált, de igazán nagyszabású nemzetközi produkcióban még sosem „alakította" önmagát.
„Budapestet már számos alkalommal lehetett látni a mozivásznon, de sosem mint Magyarország fővárosát - magyarázza Vajna. - Általában Párizst vagy valamelyik másik európai nagyvárost helyettesítette. Ez az első olyan film, amelyben Budapest Budapestként jelenik meg."
 
A filmesek a város legszebb helyszíneit választották ki a forgatáshoz: a Várat és környékét, a Gellért teret, a Lánchidat, a Szabadság-hidat, és a Duna-partot. A munka 2001. szeptember 12-én kezdődött, az első napokban a Gellért tér volt a forgatási központ. Ezután a Várba költözött fel a stáb, itt vették fel a film legszínpompásabb jelenetét: Gundars fényűző, díszegyenruhás lovasokkal és cigányzenekarral súlyosbított partiját, ahol a bokszbajnok és a titkos ügynök először találkozik. Hosszú napokig fényárban úszott a Nemzeti Galéria és környéke, a téren felállított szorító és a szökőkút körül statiszták százai nyüzsögtek, és a vendégsereg virágos kedvét az sem hervasztotta le, hogy 2001-ben szokatlan hideggel köszöntött be a szeptember.

A várbéli helyszín nem várt kihívásokat is tartogatott a stáb számára. Oliver Wood operatőr így emlékszik:
„A helyszínen derült ki, hogy a Vár tele van üregekkel, úgyhogy ha valami nehezebb eszközt akartam használni a felvételekhez, azt kockáztattam, hogy beszakad a föld, és mindenestől elnyel bennünket egy barlang."

Ezután a nagyszabású autós üldözési jelenetek felvétele következett a budai rakparton. Ez a jelenetsor több szempontból is komoly erőpróbának ígérkezett. Woolsey a rendezőnővel papíron aprólékosan kidolgozta az egész jelenetsort, amelyben Murphy és Wilson egy 18 kerekű autószállító traileren menekül Gundars elől, és a kocsik egymás után potyognak le a platóról az üldözők elé. A gondos előkészítés ellenére azonban az egész stáb szívdobogva várta a felvételt. „Ez volt az egész forgatás legveszedelmesebb része - árulja el Wilson -, mert a rakpart nagyon szűk volt, tele emberrel, és nem lehetett kiszámítani, hová zuhannak az autók. Szerencsére megúsztuk, senkinek nem esett baja."

A háromhetes budapesti forgatás a Szabadság-hídi jelenet felvételével zárult, ahol Murphy jó szokásához híven ismét dublőr nélkül dolgozott: maga mászott fel a hídra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálloda szakot indítanak

Idegenforgalmi és szálloda szakot indít szeptembertől a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri Apáczai… Tovább olvasom