Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

ÉN visszaadnám, de a TÖBBIEK megtartanák

Érdekes videót találtunk a neten: az ertekter.hu csapata egy TÁRKI felmérést feldolgozva bemutatta: a magyarok nem bíznak egymásban, az intézményekben és a politikában. A fejlett országokhoz képest – a bizalom hiánya miatt – egyre jobban lemaradtunk.
A közösségi portálok haszontalanságát mi sem bizonyítja jobban – naponta több tucat haszontalan videóval árasztanak el minket. Ha óvatlan a felhasználó, és egyből törli az „ajándékba" kapott felvételt: értékes dolgokról maradhat le. Mi is majdnem így jártunk, amikor megláttuk az ertekter.hu videóját. A pesti csapat egy TÁRKI felmérést „tett" közérthetőbbé: zenés videójukban mutatták be az elszomorító valóságot. A magyarok senkiben sem bíznak – emiatt óriási versenyhátrányba kerülnek. A projekt honlapja szerint azért indították el az Értéktér projektet, hogy teret biztosítsanak az értékes, építő gondolatoknak, kimozdítsák a társadalmat bizalomhiányos állapotából. Céljuk, hogy aktívan alakítsák a társadalom értékeit, kulturális beállítottságát, elvárásait egymás és intézményeink iránt, ezzel növelve a gazdaság és a társadalom hatékonyságát. Ennek eszközeként számos egyetemi eseményt, megoldáskereső workshopot szerveztek illetve terveznek szervezni.A projekt aktív tagjai, eseményeinek résztvevői és szervezői között megtaláljuk Dr. Ranschburg Jenőt, László Csabát és Felcsuti Pétert is.
A korábbi pénzügyminiszter László Csaba a következőképpen foglalta össze a május végén a projekt keretében szervezett, általa szakmailag vezetett Adótudatosság workshop lényegét: „Más megközelítésre van szükség. Előtérbe kell helyezni az „életszerű" adóztatás követelményét, a beszedhetőség feltételeinek javítását és talán legfontosabbként az adótudatosság, adómorál javítását. Nehéz vállalkozás és nem kecsegtet gyors, könnyű sikerekkel. Öt – tíz éves távlatban kell gondolkodni. De ha ma elkezdjük, akkor mondjuk 5 év múlva lesz eredmény. Ha holnap, akkor öt év plusz egy nap múlva. Arra sem lehet reálisan számolni, hogy egy jól irányzott törvényen múlik minden és egy csapásra a jó útra lépünk. Ezen a területen a civil szféra bevonása valódi hozzájárulást jelenthet az adómorál javításához. Az állam ehhez önmagában kevés.".

Szeptemberben a projekt az óvodákban, általános iskolákban való kooperációra nevelést tűzi ki egyik fő témájaként. Az ezzel kapcsolatos részletek hamarosan elérhetőek lesznek a www.ertekter.hu website-on.

Már csak az a kérdés, Ön hajlandó normálisan adózni? Visszaadná a pénztárcát?

Olvasóink írták

 • 15. flexsnake 2010. augusztus 15. 14:29
  „3. persze, én meg a tiszában egy üvegbe gyömöszölve találtam 20milliós értékpapírt és pont jött a sirály és elvitte.
  KAmu.

  Az emberek töbsége nem tartaná be az adózási szabályokat, de ugyanezen emberek kénytelenek betartani. Az emberek tbbsége visszaadná a talált pénzt, de nem találnak pénzt. A felmérések baromságok, pontosan a megrendelőnek kell hogy kedvezzen. Megnéztem a kérdőívet. Arra apellál amire számítottam: mindenki bűnöző és tolvaj. Csak egy ilyen országban lehet ilyen videóval kampányolni, emögött is egy ellenzéki párt áll....”
 • 14. KamuNeni 2010. augusztus 11. 23:11
  „Hogyis bizhatnanak az emberek mikor mindenhol kirabojak oket? persze hogy nem halad az orszag elore mikor a history azt mutatja, ha valakinek valamije, akkor nezzuk meg miert van es vegyuk el. Az allam a legnagyobb rablo ott, mert mindent vallalkozast megakadalyoznak mielott meg sikeres lenne. Elore spekulacios osszeg alapjan befizetett adok, buntetesek tomkelege, zaklatasok az allami szervek mitn a financok meg a apeh meg a kojal meg a tisztiorvos meg a kifene tudja mik altal.

  Hogyis bizhatnanak meg mikor mindenuket elveszik. Az az idiota az adotudatossagrol beszel (akrmit is jelent az) de olyan nem lehet egy olyan orszagban ahol nem engedik hogy a penz forogjon. nem az adozassal van ott a baj hanem avval hogy a tolvaj fel hogy meglopjak!!!!”
 • 13. történész 2010. augusztus 11. 19:26
  „Én egyszer találtam egy vastag brüfkót,tele pénzel, bankkártyákkal, névkártyával...és a Mátyás diszkont melletti házak közül megtaláltam a helyes címet és egy bunkó nőnek adtam vissza a pénztárcát...Ha másodjára megtalálnám annak a tetű némbernek nem adnám vissza..Ordított mikor kérdeztem nem veszített el valamit, mikor átadtam neki a tárgyat akkor is szemét volt....történt Szegeden kb 6-7 éve Móravárosban a Mátyás diszkont után jobb oldali házsor.”
 • 12. mazsolaszolo 2010. augusztus 11. 14:33
  „Volt egy ismerősöm, aki iszonyat szegénységben élt, családostul. Még az átkosban talált egyszer egy 50 ezer ronggyal teli bukszát. Ő maga nem volt éppen a becsület mellszobra, de néha voltak jó felvillanásai, mint ez is. Visszaadta a bukszát a tulajnak, az meg éppen csak a kutyáját nem eresztette rá. Se köszönöm, se jónapot, se egy fillér jutalom a megtalálónak. Ilyen esetek után nagyon nehéz nem azt tenni és nem úgy gondolkodni, mint Regős Bendegúz, akárhány éves is az ember.”
 • 11. deszkás 2010. augusztus 11. 14:12
  „SEGESVARICS! Köszönöm.”
 • 10. segesvarics 2010. augusztus 11. 13:59
  „Az olajszőkitéssel kezdődött hogy is volt az? A főnyomozót bagatell balhéba keverték leváltották az ügyet titkositották !!! Van még lentebb?

  IGEN! És tényleg, sztem is akkor kezdődött. És mélyen hallgatnak róla...”
 • 9. deszkás 2010. augusztus 11. 13:53
  „Az ész megáll. 1000milliárdokat nem fizetnek be cégeket alapitanak hegyére hátára és én meg fizessek de normálisan? Kik ők? Tudjuk -tudják név szerint és mi történik? A világon semmi. Az olajszőkitéssel kezdődött hogy is volt az? A főnyomozót bagatell balhéba keverték leváltották az ügyet titkositották !!! Van még lentebb? Ez pont olyan káromkodnék és a gyerekemet meg pofánverném mert ő is káromkodik.!! Igen adtam már vissza pénztárcát 12 500ft volt benne.”
 • 8. segesvarics 2010. augusztus 11. 13:50
  „4. hozzászólás o662es_rab 2010.08.11. 12:03
  Meg az öket kiszolgáló ujságirokban sem.

  Éljen, éljen, éljen. Biztos sok ilyen van, igaz?
  Amúgy a kutya nem most lett elásva. Túl sok olyan ember van, aki a szocializmusban megtanulta h mindenki lop csal hazudik. És ők maradtak, még két évtizedik... Aztán így nehéz bízni bárkiben is, nem?

  Mi az a őket kiszolgáló újságíró? Ezt hogy kell elképzelni? (pincérnek mennek vagy londinernek) - ez a vicc helye volt...”
 • 7. Lacas 2010. augusztus 11. 13:33
  „2. Igazat beszélsz.A cigányok csak addig összetartóak,mig hasznuk van belőlük.Amint nincs mögöttük semmi ami támogatná őket vagy hasznuk lenne (azaz nem tudnak élősködni) rögtön egymást is legyilkolnák.Társadalmat,kultúrát nem tudnának épiteni,ezért mondjuk egy cigányország létrehozása egyenlő lenne a cigányok kiirtásával. Ez nem a cikkhez tartozik,csak megjegyeztem :-))
  Pénztárcát csak akkor adnék vissza,ha irat is van mellette és aszerint egy egyszerű,vagy nyugdijas szegényebb emberé.Szerencsére éppen nem vagyok rászorulva pár tizezer forintra annyira.Aki meg milliókat vagy százezreket van lehetősége (pénze) elhagyni,az úgy járt.Az iratokat azért annak is bedobnám a postaládájába”
 • 6. szegedil 2010. augusztus 11. 12:21
  „néha az egyedüli jutalom az önbecsülés”
 • 5. lamatic 2010. augusztus 11. 12:04
  „Tisztelettel a barátod iránt. Az élet próbára tette és megkapja érte a jutalmat.”
 • 4. o662es_rab 2010. augusztus 11. 12:03
  „én nem bizok a szocialistakban!
  Meg az öket kiszolgáló ujságirokban sem.”
 • 3. antikos 2010. augusztus 11. 11:42
  „Barátom egy piacon talált a Wc-ben 5 milliót forintot!!! Eszébe sem jutott, hogy megtartsa, pont jött a gazdi és kereste, Ő visszaadta!!!! Hihetetlen a sztori, de ott voltunk. A srácnak négy milliós jelzálog hitele van! Számomra emberileg jelesre vizsgázott! Az más kérdés, hogy a tulaj egy lángosra akarta meghívni... A barátunk nem volt éhes...”
 • 2. lamatic 2010. augusztus 11. 10:53
  „1. hozzászólás favágó 2010.08.11. 10:33 Az!!!
  Különben meg carok az ilyen felmérésekre. Ez annyira átlátszó, oszd meg és uralkodj típusú. Ne dőljetek be neki. Természetesen a romákról az a propaganda jár hogy összetartanak. ehhheheee kamu car az egész..1000 ellenpéldám van az összetartozásra...csak az nem publikálják!!!”
 • 1. favágó 2010. augusztus 11. 10:33
  „Én normálisan adózom. És szívesen fizetnék havi 1-2 milla adót is! Miért? Mert akkor sokkal többet is keresnék!:-)
  Eddig kettő pénztárcát találtam, az egyiket mikor visszaadtam, meg sem köszönték, a másikból rendőrségi ügy lett! Volt benne ugyan pénz amikor megtaláltam, de a tulaj szerint sokkal több pénz volt benne amikor elhagyta! Érdekes nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még egy tettes lehet: fordulat az alsóörsi rendőrgyilkosságban

A múlt heti alsóörsi gyilkosság ügyében továbbra is egy sötét terepjáróról beszélnek, miután egy névtelenségbe burkolózó tanú állítja: nem Skodát látott elhajtani a helyszínről. Tovább olvasom