Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a homokhátsági háztartások vegyes tüzelésű kazánjaiban a szalmát, a szénát, a faaprítékot, a fűrészport és az energiafüvet is el lehet égetni.
Energiafű Szarvas határában. A Homokhátságon is meghonosítanák
A zákányszéki gépészmérnök, Füzy Antal abban bízik, ha 2007-től új pályázati lehetőségek állnak majd a gazdák rendelkezésére, az energianövények termesztésének költségei lényegesen csökkennek. Az 1991-ben alapított, fűtéstechnikával, hőtechnikai berendezések tervezésével foglalkozó Thermowell Bt. vezetőjeként évek óta azon fáradozik, hogyan lehet a legolcsóbb tüzelővel olyan komfortosan fűteni, mint a gázzal. Mint elmondta, a Homokhátság több mint háromezer háztartásában van főként földgázzal működő központi fűtés,
vagyis az emberek élvezik azt a komfortot, hogy a kazánt egyszer, a fűtési szezon elején bekapcsolják, majd tavasszal leállítják. Ezen házak többségében azonban megőrizték a vegyes tüzelésű kazánokat is, hogy a háztartásban keletkezett hulladék, rőzse elégetésével spóroljanak a költségeken.

Füzy Antal a jelenlegi megoldások helyett olyan olcsó adagoló előtétet tervez, amelynek segítségével hasonló komfort költözhetne be a háztartásokba akkor is, ha faaprítékot égetnek. A külföldi és a hazai pellet (granulátum) tüzelésű kazánoknál pedig jóval olcsóbb az a pelletégető előtét, amit a Deltagép Kft. gyárt Szanyban: ebben ugyanis az energiafűből készült pelletet, sőt a nyúltápot is el lehet égetni. Az előtétre Nagy Ottó, Papp István és Füzy Antal közösen nyújtott be szabadalmi bejelentést, de az igényeknek megfelelően az altípust továbbfejlesztik. A zákányszéki tápüzemmel, a Zánix Kft.-vel pedig oly módon működnek együtt, hogy a különböző mezőgazdasági hulladékokból állítsanak elő pelletet.

Füzy Antal elmondta: homokhátsági koordinátorként azt is el szeretné érni, hogy minél többen termesszenek a térségben energiafüvet – amelynek szalmája is kiváló fűtőanyag, fűtőértéke eléri az akácfáét. A termesztés és felhasználás összhangja érdekében energianövény termelői csoportot hozott létre, ebben a termeléssel együtt fejlesztik a felhasználás technikai oldalát is. Tervei szerint az exportképes minőségű tüzelőanyag gyártásával a kistérség gazdálkodóinak stabil piacot lehet biztosítani.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 perc krónikája

27. p: Szabó T. remek ütemben ugratta ki a Pintér mögül kibújó Cigant, aki rávezette a labdát a… Tovább olvasom