Délmagyar logó

2017. 07. 20. csütörtök - Illés 21°C | 34°C Még több cikk.

Ennyi novemberben az államháztartási hiány

Az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – 2011. január-novemberi hiánya 1.247,9 milliárd forintra teljesült, ez a törvényi módosított előirányzatnak a 82,3 százalékát jelenti - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán az idei első tizenegy havi adatokat összegző államháztartási gyorsjelentésében.
Az államháztartás központi alrendszerének november havi többlete 79,9 milliárd forintban teljesült. Ezen belül a központi költségvetés 39,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 1,6 milliárd forintos deficittel, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 120,7 milliárd forintos szufficittel zártak.

2010-ben az államháztartás központi alrendszerének január-novemberi deficitje 1.304,8 milliárd forint volt, az éves teljesítés 146,7 százaléka. A tavalyi évben az államháztartás központi alrendszerének novemberi hiánya 172,0 milliárd forintot tett ki.

Az NGM közleménye leszögezi: a Mol részvénycsomag vásárlására fordított kiadás egyszeri jellegű, ezért azt az éves összehasonlításban nem célszerű szerepeltetni. Az éves teljesítés vizsgálatakor és az előző évvel való összehasonlíthatóság céljából az elmúlt évben az ez időszakban még nem létező ágazati különadó- bevételekkel, valamint a magánnyugdíjpénztári vagyonelemek értékesítéséből előirányzott, még be nem folyt bevétel időarányos részével korrigált egyenleget használja a nemzetgazdasági tárca. Ez a korrigált egyenleg az eredeti költségvetési előirányzathoz viszonyítva 123,2 százalék.

Az államháztartás központi alrendszerének idei november havi többletéhez jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból ebben a hónapban összesen 219,2 milliárd forint bevétel folyt be a büdzsébe. Ezen túl a többlet elérésében szerepet játszanak a kormány évközi költségvetési stabilitást biztosító intézkedései.

Az NGM közleménye leszögezi: mindezek együttesen biztonságosan tarthatóvá teszik a 2011. évi költségvetés hiánycélját.

Az NGM dokumentuma szerint a központi költségvetés november havi bevételei az előző év azonos hónapjához képest közel 14 milliárd forinttal magasabb összegben alakultak. A magasabb teljesülés hátterében elsősorban a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapból befolyt bevételek állnak. Emellett magasabb összegben alakultak a társasági adó- és a regisztrációs adóbevételek is.

A központi költségvetés november havi kiadásai mintegy 88 milliárd forinttal kisebb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos hónapjában. Ez elsősorban a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok alacsonyabb alakulásának köszönhető. Emellett elmaradtak a tavalyi évtől az egyedi és normatív támogatások, a kezességérvényesítések és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

Az NGM gyorsjelentése szerint a kamatkiadások 2011. novemberben 130,2 milliárd forintot tettek ki, 20,8 milliárd forinttal többet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 11,3 milliárd forintos szintet értek el, 1,2 milliárddal többet az előző évinél. A nettó kamatkiadások (118,9 milliárd forint) összességében 19,6 milliárd forinttal lettek kisebbek, mint az előző évben. A havi nettó kamatkiadások növekedése a finanszírozási terv sajátosságainak következtében állt elő.

Az NGM gyorsjelentése szerint az államháztartás központi alrendszerének kiadásai 13.196,0 milliárd forintot tettek ki, a bevételei 11.948,1 milliárd forintra rúgtak.

Tartható a tervezett hiány

Az MTI által  megkérdezett elemzők szerint, mivel a központi büdzsébe minden év  decemberében jelentős év végi adóbevételek folynak be, ezért  várhatóan tartható lesz a kormány által az idei évre kitűzött  államháztartási hiánycél.  

A TakarékBank Zrt. elemzője, Suppan Gergely úgy vélte:  a  decemberi államháztartás egyenlege az év végi adóbevételek miatt  hagyományosan jelentős többletet mutathat.    

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a megyei  önkormányzatok, illetve a MÁV egyes adósságainak átvállalása,  valamint az MFB tőkeemelése miatt 330 milliárd forinttal, 1.517  milliárd forintra emelte az idei államháztartási hiánycélt. Ettől  függetlenül az uniós elszámolású, úgynevezett ESA alapú többlet a  bruttó hazai termék (GDP) 2,8-3 százaléka lehet a nyugdíjpénztári  vagyon átvételének egyszeri hatása miatt.   

Kiemelte azt is, hogy a nagyrészt a nyugdíjpénztáraktól átkerült  vagyon egy részének értékesítése, ami 219,2 milliárd forintos  többletbevételt eredményezett, miatt novemberben 79,9 milliárd  forintos többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere.  

Németh Dávid, az ING Bank makrogazdasági elemzője az MTI-nek  elmondta: a központi alrendszer novemberi többlete vélhetően a  válságadóknak köszönhető, valamint annak, hogy nem számolták el azt  a 270 milliárd forintnyi áfát, amelyet az Európai Bíróság döntése  alapján vissza kell utalni a cégeknek, kérdés, hogy ezt mikor fogják  megtenni.  

A szakértő szerint tartható a kormány által megjelölt, több mint  1.500 milliárd forintos hiányelőirányzat, miután decemberben is  várható, hogy további bevételek folynak be a válságadókból, illetve  a társasági adóból. Hozzáfűzte: kérdés, hogy a nyugdíjkasszából  mikor vezetik át az idénre tervezett több mint 500 milliárd forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olcsó kenyeret és kiflit vesszük

A magyar lakosság egyre nagyobb része keresi az olcsóbb pékárukat, miközben szűkül azok köre, akik a középkategóriás illetve a prémium termékeket meg tudják fizetni. Tovább olvasom