Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 12°C | 17°C Még több cikk.

Ennyit hozott Vajna cégének az állam

Négy év alatt csaknem egymilliárd forintot fizetett ki bérleti díjként az állami kaszinócég a Tropicana által használt ingatlan után az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak.

Az Orbán-kormány filmügyi biztosának akkor is szépen hozott a szerencsejáték, amikor látszólag már nem, illetve még nem volt érdekelt a kaszninóüzletben. Négy év alatt egymilliárd forintot fizetett ki bérleti díjként az állami kaszinócég a Tropicana által használt ingatlan után az Andy Vajna érdekeltségébe tartozó vállalkozásnak. A játékterem év végével bezárt, helyén Vajna nyit új kaszinót - írja a Népszabadság.

Andy Vajna 2010 végén az akkor még veszteséges Tropicanát működtető Belvárosi Kaszinó Kft. kisebbségi részesedését 245 millió forintért eladta a többségi tulajdonos állami Szerencsejáték Zrt.-nek. A kaszinó viszont továbbra is az érdekeltségébe tartozó Bar-Co. Kft.-é maradt, s az állami cég ettől a vállalkozástól vette azt bérbe. Most az is kiderült, hogy mennyiért: a Szerencsejáték Zrt. honlapján nemrég közzétette a Belvárosi Kaszinó Kft. szerződéseit. Eszerint a társaság 2011-ben nettó 194,8 milliót, 2012-ben 210,1 milliót, 2013-ban 280 milliót, míg tavaly kerek 300 millió forint bérleti díjat fizetett ki Vajna érdekeltségének.

Tavaly év végével azonban ennek az üzleti kapcsolatnak vége lett, bezárt ugyanis a Tropicana, hogy a helyét Andy Vajna egyik saját új kaszinója vegye át.

A Belvárosi Kaszinó most közzétett szerződései között feltűnik még egy ismert vállalkozás. A dokumentumok szerint a helyet a korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozó Civil Biztonsági Szolgálat biztosította. Az adatok alapján 2012–2013-ban ezért 25,24–25,24 millió forintot utalt az állami vállalat a társaságnak, míg 2014-ben a díj 48 millió forintra ugrott - olvasható a Népszabadság cikkében.

Az Együtt feljelentést tesz Andy Vajna legújabb kaszinóügye miatt

Az Együtt szerint minden bizonnyal hűtlen kezelés történt a Tropicana kaszinó állami visszabéreltetése esetében. Az ellenzéki párt ismeretlen tettes ellen tesz feljelentés Andy Vajna újabb kaszinóügyével összefüggésben.

Az Együtt erről szóló sajtóközleményében azt írta: "A Fidesz rendszerében kizárólag a haverok között osztják a dohányt, szó szerint és átvitt értelemben egyaránt. Így volt ez a trafikkoncessziók, az állami földbérlet pályázatok, és a kaszinójogok ügyében egyaránt. Egy biztos: Andy Vajna mindig nyer. Az Együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a Fidesz állami szintre emelte a lopást, és a polgárok érdeke helyett kizárólag a fideszes haverok boldogságát nézi. Andy Vajna működése már eddig is tipikus példája volt a fideszes jóbarátnak, aki mindent visz, aki mindig jól jár."

A Demokratikus Koalíció a témában hétfőn szintén közleményt adott ki, ebben azt írták, a mostani nem az első eset, amikor Andy Vajna gazdagodik egy állami intézkedésen. Egyúttal felszólítják a kormányt, hogy hozza nyilvánosságra, milyen közös ügyleteket folytat még a háttérben Andy Vajnával, milyen titkos szerződések biztosítják még Vajna további gazdagodását.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rogán: Nem készül Orbán köztársasági elnöknek

A szegénység a szocialista kormányok elhibázott gazdaságpolitikájának következménye - mondta a… Tovább olvasom