Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

ENSZ-oklevelet kaptak magyar mentőcsapatok

ENSZ-oklevelet kaptak magyar mentőcsapatok az indonéziai földrengést követő tevékenységükért; az okiratot Bakondi György kormánybiztos, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője adta át kedden Budapesten.
Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala által kiállított elismerő és köszönő oklevelet a "kormány városi kutató-mentő csapata" és a "Rescue 24" civil egység vehette át a tavalyi indonéziai földrengés utáni mentésben tanúsított kiemelkedő munkája elismeréseként.

A 2009 szeptember végén az Indonéz szigetvilág nyugat-szumátrai, sűrűn lakott területén bekövetkezett nagy erejű földrengés után német, osztrák, szlovén és magyar kutató-mentő alakulatok Budapestről közösen indultak a térségbe. A nemzetközi mentőcsapat összesen 67 fővel, 12 keresőkutyával és több tonna segélyszállítmánnyal érkezett Padang városába, ahol három napig kereste az esetleges túlélőket. A magyar központi és civil mentőknek az indonéz kormány szeptemberben már átadott egy köszönő oklevelet.

Jackovics Péter csapatvezető, az OKF katasztrófa-elhárítási osztályvezetője az MTI-nek azt mondta: a városi kutató-mentő csapat egy központi rendeltetésű mentőszervezet, amelynek alegységei civil mentőszervezetekből állnak. Minden alkalommal, amikor a Magyar Köztársaság kormánya mentőcsapatot küld egy katasztrófa sújtotta térségbe, ebből a szervezetből választja a résztvevőket.

Az oklevélátadás előtt Bakondi György és Paller Judit, az Állami Népegészségügyi Tisztiorvosi Szolgálat tiszti főorvosa együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében a két szervezet összehangolja tevékenységét.

Bakondi György azt mondta: a két szervezet hatásköreit teljesen lefedő, valamennyi szakterületre kiterjedő, szakmailag megalapozott megállapodás arra ad lehetőséget, hogy katasztrófahelyzetek esetén még hatékonyabban tudjon reagálni az OKF és az ÁNTSZ. Hozzátette: reméli, hogy a magyar lakosság biztonságát ez nagy mértékben javítani fogja.

Kiemelte: a kolontári iszapkatasztrófa idején szerzett tapasztalatok is elősegítették, hogy áttekintsék az elmúlt években kialakult gyakorlatot. Vészhelyzetekre valóban akkor kell készülni, amikor nincs, és arra is szükség van, hogy azok az erők, amelyek aztán ilyen helyzetekben együtt dolgoznak, jól ismerjék egymást. Szükséges, hogy a szervezetek törzsvezetési és helyszíni gyakorlatokon is összehangolják erőiket.

Paller Judit tiszti főorvos azt mondta: katasztrófahelyzetben az ÁNTSZ többek között az egészségügyi ellátórendszer mozgatásával tudja elősegíteni a kialakult helyzet megoldását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Száz év és egy tényleges életfogytiglan a fekete seregnek

Tényleges életfogytiglant kapott a fekete sereg szökésben lévő vezetője, Magyar Róbert, 28 társa… Tovább olvasom