Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

Enyhíteni próbálják a gazdák kárát

Megint gyönge évet zárt a mezőgazdaság, a földeket ismét sok kár érte Makón is. Az önkormányzat ennek tudatában döntött úgy, hogy enyhíti a gazdákra nehezedő nyomást: egységesen 20 százalékkal csökkentették a mezőőri járulékot.
Vízben egy makói napraforgótábla. A kései esők tovább súlyosbították a helyzetet. Fotó: Gyenes Kálmán
Több alkalommal is kár érte idén a makói és a környező földekből élő termelőket. A várostól északkeletre húzódó Csorgó menti területen gazdálkodó Szentpéteri István is elpanaszolta: az év első felében esett eső többmilliós kárt okozott kultúrnövényeiben. Volt, akinek a belvíz teljesen elmosta a termését, ami mások földjén megmaradt, azt pedig a jég verte el. Ennek ellenére a rájuk rótt terheket a termelőknek meg kell fizetniük: az önkormányzat hektáronként hatszáz forintot kér évente mezőőri járulék címén.

– Mindenképpen segíteni próbáltunk a gazdálkodókon, hiszen jól tudjuk: számokban ki nem fejezhető, milyen kár érte ezt az ágazatot – fogalmazott Nagy-György József, a Mezőgazdasági, Környezetvédelmi és Közbiztonsági Bizottság elnöke. – Tudok olyan gazdálkodóról, aki a földjeire sem tudott rámenni, hiszen tavasz óta víz alatt áll a tábla. Ezért úgy határoztunk, hogy minden termelő számára egységesen, 20 százalékkal csökkentjük a mezőőri járulékot, hiszen ezt találtuk a legigazságosabbnak.

Teljes kárt a zöldségtermelők közül szenvedtek a legtöbben, ám az ugyanúgy jelentős károsodással számoló gabonatermesztők jóval nagyobb területen gazdálkodnak, így nekik sokkal több hozzájárulást kell fizetniük. A több és kisebb zöldségparcellák őrzése viszont sokkal több munkát jelent az őröknek, kevesebb pénzért. Az elnök szerint emiatt lehetetlen lenne egyedi elbírálásban részesíteni minden kárt szenvedettet.

Megtudtuk még, hogy a 20 százalékos csökkentéssel működőképes marad a mezőőri szolgálat, ennél nagyobb kedvezmény azonban már veszélyeztetné működését. Az engedmény így hektáronként 120 forint, ami azt jelenti, hogy egy százhektáros földterület esetén 12 ezer forinttal kevesebbet kell befizetnie minden gazdálkodónak erre az esztendőre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres győri könyvszalon

Az V. Győri Könyvszalon az ország második legnagyobb könyves rendezvényévé nőtte ki magát, de ennél is fontosabb, hogy a látogatók mennyire megkedvelték. A Bisinger sétány mellett felállított hatalmas sátorban péntektől vasárnapig hömpölygött a tömeg, a pódiumszínpadon telt házzal mentek az előadások, a dedikálásokhoz pedig esetenként sorok kígyóztak. Tovább olvasom