Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Enyhítették az árammal ölni akaró vásárhelyi nő büntetését

Mind az ügyvéd, mind az ügyész az I. fokon kiszabott büntetés enyhítését kérte perbeszédében abban az ügyben, amelyben egy hódmezővásárhelyi asszonyt, Szögi Gabriellát előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádoltak meg.
A Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa helyt adott az enyhítés érdekében benyújtott indítványoknak, s 10 évről 8 évre mérsékelte a vádlott fegyházbüntetését és a közügyektől eltiltás időtartamát. Az ítélet indoklásában elhangzott: az asszony relatíve alkalmatlan (hibásan összeszerelt) eszközzel akarta megölni élettársát, valamint az emberölési kísérlet során a sértett sérülést nem szenvedett el, ezért enyhített a táblabíróság a büntetésen.

Az élelmiszeripari szakképzettséggel rendelkező, a letartóztatása előtt állattartással foglalkozó vádlott és a sértett, Sz. Sándor az 1990-es évek végén ismerkedett meg egymással, majd 1999 áprilisától élettársi kapcsolatban éltek a sértett vásárhelyi lakásában. Egy élelmiszerboltot üzemeltettek, de anyagi gondjaik támadtak, ezért a sértett lakását el kellett adni, s 2001 májusában kiköltöztek egy város melletti tanyára.

Nem sokkal később a vádlott és a sértett viszonya megromlott, olyan is előfordult, hogy a sértett tettleg bántalmazta élettársát. A konfliktusok egyik oka az volt, hogy a vádlott több tartozását eltitkolta, s a tartozások miatt a villanyt is kikapcsolták lakásukban. 2005-ben pedig a vádlott meghamisított egy szabálysértési eljárással kapcsolatos postai befizetési bizonylatot, és a bírság be nem fizetése miatt a sértettnek börtönbe kellett vonulnia.

A vádlott és Sz. Ferenc már több éve ismerik egymást, viszonyuk egyre szorosabb lett, s a 2005 októberét megelőző másfél évben az éjszakák egy részét a vádlott rendszeresen Sz. Ferenccel töltötte egy Vásárhely melletti tanyán. Távolléteit azzal indokolta a sértett előtt, hogy egy cégnél dolgozik éjszakai műszakban. 2005 őszén, pontosabban meg nem határozható időpontban, a vádlott döntött: a megromlott élettársi kapcsolat miatt élettársát meg fogja ölni.

A vádlott és a sértett (kinek hobbija volt a háztartási gépek szerelése) között korábban lefolytatott beszélgetések során már felmerült: a leggyorsabban, és leginkább fájdalommentesen úgy lehet öngyilkosságot elkövetni, hogyha a vízbe elektromos áramot vezetnek, például egy bekapcsolt hajszárítót a vízbe dobnak. A fenti beszélgetés alapján a vádlott azt tervezte, hogy élettársát elektromos árammal öli meg a tanyaépület előterében.

Az asszony a gyilkosság sikere érdekében még kísérletet is végzett. Áramot vezetett az udvari szivattyútól a színben található lemezkádig, amelyben fürdeni szoktak. A kábelvégeket lecsupaszította, azokat rákötötte a kádra, amibe előbb vizet engedett, majd egy békát dobott bele, s a kádra vezette az áramot. Azonban semmi nem történt, mivel a vezetékeket a nő rosszul szerelte a kádra.

A vádlott kísérletéről beszámolt élettársának, aki részletesen elmagyarázta, hogyan kell a vezetékszálakat kötni, milyen vezetékek vannak, s hogyan lehet azokat azonosítani egy fázisceruza segítségével.

2005. október 7-én a vádlott közölte a sértettel, hogy aznap ügyvédhez kell menniük pénzügyeket intézni, s előtte fürödjenek meg. Az asszony le is fürdött a lemezkádban, majd a tanya egyik mellékhelyiségéből egy hosszabbítót és egy kábeldarabot vitt az előtérbe. A vezetékeket lecsupaszította, hozzáerősítette a kádhoz, a kábeldarabot csatlakoztatta a hosszabbító aljzatba, majd a hosszabbítót elrejtve átvezette a konyhába, ahol a hosszabbító végét az ablakon át kitette a szabadba.

Ezt követően küldte fürdeni a sértettet a vádlott. Amikor látta, hogy élettársa már fürdik, az elektromos szerelvényt áram alá helyezte. Azonban rövidzárlat keletkezett, aminek hatására sercegő hang hallatszott. A vádlott ezt a hangot meghallotta, valamint azt is látta, hogy élettársa életben van, s ezért a helyszínről elmenekült. A vizsgálat során kiderült, hogy az asszony rosszul kötötte össze a vezetékeket, így a kád nem került feszültség alá. Az emberöléshez előkészített szerkezetek azonban alkalmasak voltak az emberi élet kioltására.

A vádlott az eljárás során arra hivatkozott: nem akarta megölni élettársát, csak rá akart arra ijeszteni. A Csongrád Megyei Bíróság ítéletében úgy vélekedett: a bizonyítékok egyértelműen cáfolják a vádlott védekezését.

Előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Csongrád Megyei Bíróság 2006. október 6-án Szögi Gabriella (1977 – hódmezővásárhelyi lakos) vádlottat, s ezért őt 10 év fegyházra ítélte, és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen a tényállás téves megállapítása miatt, felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, s az ügyész is a büntetés enyhítését kérte, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára. Az ott született ítélet immár jogerős.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve nem volt az MDF-nek ilyen magas támogatottsága

Tíz éve nem volt ennyi támogatója a közvélemény-kutatók szerint a Magyar Demokratikus Fórumnak, mint… Tovább olvasom