Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Enyhülhetnek a munkavállalási feltételek Nagy-Britanniában

A brit Konzervatív Párt szerint el kellene törölni az új kelet-európai EU-tagországok munkavállalóira kirótt egyszeri bejegyeztetési kötelmet, amelyet a munkáspárti kormány egyébként éppen a toryk és a sajtó erőteljes nyomására honosított meg.
Nagy-Britannia a nagy EU-gazdaságok közül egyedüliként nyitotta meg korlátozás nélkül, a bővítés első pillanatától munkapiacát a kelet-európai csatlakozó országok előtt, annak ellenére, hogy a konzervatív ellenzék és az unióval kevéssé rokonszenvező brit sajtó rendkívül heves kampányt folytatott korlátozások bevezetéséért.

A legnagyobb példányszámú brit napilap, a The Sun például annak idején rendszeresen apokaliptikus jóslatokat közölt "több százezer kelet-európai szociális kedvezményturista" beözönléséről.

E nyomásnak engedve a brit kormány a bővítés előtt szinte pillanatokkal - jóllehet a hazai munkapiacot változatlanul nyitva hagyta a kelet-európaiak előtt - bevezetett bizonyos szigorításokat, egyebek mellett azt, hogy az új tagországokból érkező munkavállalóknak be kell jegyeztetniük állásukat a brit belügyminisztériumnál; ennek egyszeri eljárási díja 70 font (26 ezer forint).

A kormány ezt azzal indokolta, hogy figyelemmel akarja kísérni az új EU-tagállamokból érkező bevándorlók számát.

Damien Green, a konzervatív árnyékkormány belügyi államminiszter-jelöltje azonban a csütörtöki The Guardiannek azt mondta: a bejegyzési rendszer egyszerűen működésképtelen, ezért szükségtelen.

Green szerint a kormány ezt csak azért vezette be, mert "keménynek akart látszani", de csak azt érte el, hogy több tízezren továbbra sem jelennek meg a "hivatalos" brit gazdaságban, ami lassítja a beilleszkedési folyamatot.

A tory politikus közölte: az késztette a bejegyzési rendszer eltörlésének szorgalmazására, hogy egy általa látott felmérés szerint a brit mezőgazdaságban és élelmiszeriparban 90-150 ezer kelet-európai munkavállaló kapott állást, miközben közülük alig 41 ezren jegyeztették be magukat hivatalosan.

Green szerint a rendszer így éppen annak mérésére nem alkalmas, hogy hány munkavállaló érkezik a kelet-európai országokból.

A bővítés utáni első évben, 2005 júniusáig a hivatalos kimutatás szerint 232 ezren vállaltak munkát Nagy-Britanniában az új tagállamokból, de a brit Munkaadói Szövetség szerint a tényleges szám ennek valószínűleg több mint a kétszerese.

MTI/eurohirek.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok az internetes svindliben

Magyar egyetemisták is részt vettek - internetes csalásból származó - 30 millió forint tisztára… Tovább olvasom