Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

EP-választás - Több megyében hasonló kampánycsendsértés

Telefonon buzdították a választókat szavazásra párt, illetve pártok nevében, vagy közölve azt, hogy kire adják le a voksukat.
Budapest, 2009. június 7., vasárnap (MTI) - Több megyében is hasonló kampánycsendsértésekről tettek bejelentést a területi választási bizottságokhoz, és az Országos Választási Bizottsághoz is több tucatnyi bejelentés érkezett, miszerint telefonon buzdították a választókat szavazásra párt, illetve pártok nevében, vagy közölve azt, hogy kire adják le a voksukat.

A területi választási bizottságok azonban arra figyelmeztetnek, hogy a panaszokat nem elég telefonon jelezni, hanem szabályosan írásban kell előterjeszteni.

Tolna megyében Bonyhádról és Faddról érkezett írásos bejelentés a területi választási bizottsághoz, miszerint vasárnap reggel két párt nevében telefonon buzdították a választókat szavazásra; többen telefonon jelezték a kampánycsendsértést.

Győr-Moson Sopron megyében győri és csornai bejelentők közölték: automata telefonos hívások buzdították őket arra, hogy egy bizonyos szervezetre szavazzanak.

A Vas megyei területi választási irodának többen is jelezték, hogy egy jelölőszervezet automatikus telefonhívásokkal buzdítja a választópolgárokat arra: vegyenek részt a szavazáson. Írásban azonban nem érkezett szabályos bejelentés.

Somogyban négy jelöltállító szervezet ellen panaszkodtak a választók. Ebben a megyében is kifogásolták, hogy telefonon, géppel lejátszott hangfelvételekkel ösztönzik a választókat.

Fejér megyében szintén kampánycsendsértésről érkezett bejelentés a területi választási bizottsághoz: e szerint egy géphang két párt nevében szavazásra buzdította a telefonon felhívott állampolgárokat.

Csongrád megyében három párthoz köthető telefonos kampánycsendsértésekről tettek bejelentést.

Zala megyében kora délutánig kilenc beadvány érkezett a területi választási bizottsághoz olyan telefonhívások miatt, amelyeket kampánycsendsértésnek tartottak a bejelentők. Több pártot is érintenek a bejelentések, amelyek szerint többeknek is előre rögzített felvételeket játszottak be telefonon.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kora délutánig három esetben érkezett írásos bejelentés kampánycsendsértéssel kapcsolatban, itt is telefonon próbálták agitálni a választókat a jelölőszervezetek képviselői.

A Hajdú-Bihar megyei Területi Választási Irodához vasárnap tömeges telefonos kampánycsend-sértésről érkezett két bejelentés. A bejelentések szerint a megye egész területén automata telefonhívásokkal buzdítanak nem csak az EP-választáson való részvételre, hanem azt is megmondják, kire szavazzanak. A telefonos kampány három pártot érint.

Az automatizált telefonhívások ügyével az Országos Választási Bizottság is foglalkozik, mivel ehhez a testülethez is több tucatnyi beadvány érkezett ilyen jellegű kampánycsendsértések miatt.

Az OVB 2007-ben a kampánycsend egyes kérdéseiről kiadott állásfoglalásában már foglalkozott az automatizált telefonhívásokkal. A testület állásfoglalása szerint "A kampánycsend megsértésének minősül az olyan magatartás, amikor jelöltek, jelölő szervezetek vagy mások szervezetten - a kampánycsend időszaka alatt - a választópolgárok részére azok külön kérése vagy előzetes felhatalmazása nélkül a választáson történő részvételre, egyes jelöltek vagy jelölő szervezetek támogatására buzdító SMS-t, e-mailt vagy automatizált hívásmódú üzeneteket küldenek".

Olvasóink írták

  • 1. web 2009. június 07. 20:57
    „Délelőtt 9.31-kor csörgött a telefonom és arra buzdítottak,hogy szavazzak orbán viktorra.
    "A kampánycsend megsértésének minősül az olyan magatartás, amikor jelöltek, jelölő szervezetek vagy mások szervezetten - a kampánycsend időszaka alatt - a választópolgárok részére azok külön kérése vagy előzetes felhatalmazása nélkül a választáson történő részvételre, egyes jelöltek vagy jelölő szervezetek támogatására buzdító SMS-t, e-mailt vagy automatizált hívásmódú üzeneteket küldenek".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendsértések Győr-Moson-Sopronban is

A bejelentések mindegyike telefonos, gépi hangon jelentkező propagandáról, kampánytevékenységről… Tovább olvasom