Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 8°C | 22°C Még több cikk.

EP: szóváltás Kroes és Navracsics között

A rövid szóváltás a magyarországi jogalkotási folyamatról alakult ki az EP-ben tartott bizottsági szintű közmeghallgatáson.
Rövid szóváltás alakult ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Neelie Kroes európai bizottsági alelnök között csütörtökön Brüsszelben a magyarországi jogalkotási folyamatról az Európai Parlamentben tartott bizottsági szintű közmeghallgatáson.

A holland biztos arra kért egyértelmű választ, hogy a kormány kér-e átfogó véleményt az Európa Tanácstól (ET) a magyar médiajogszabályok módosításainak megfelelőségéről és azok végrehajtásáról, továbbá elfogadja-e és gyakorlatba iktatja-e az ET majdani ajánlásait.

Navracsics Tibor igennel válaszolt, hozzátéve: persze csak akkor, ha ezek az ajánlások nem ellentétesek a magyar jogrendszerrel és alkotmányossággal.

Kroes erre - az EP-bizottság számos képviselőjének tetszésnyilvánítását is kivívva - azzal reagált, hogy a válasz nem ugyanaz, mint amit a kormányfőhelyettes korábban négyszemközt mondott neki ugyanerről.

Navracsics Tibor ezt követően jelezte: ő a magyar alkotmányra esküt tett képviselőként volt kénytelen megfogalmazni ezt a fenntartását, egyébként pedig nem feltételezi, hogy az ET a magyar jogrendszerrel ellentétes ajánlásokat tesz.

Navracsics: a magyar médiatörvény-módosítást véleményezik

A magyar médiatörvény módosítási tervezetét, amint az elkészül, el fogják küldeni az Európa Tanácsnak, és a parlamenti eljárással megvárják majd a strasbourgi székhelyű testület véleményét - közölte Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter csütörtökön Brüsszelben, a magyarországi jogalkotási folyamatról az Európai Parlamentben tartott közmeghallgatáson.

Navracsics Tibor az Európai Parlament szabadságjogi bizottságának meghallgatásán. Fotó: MTI (galéria)

Magyar néppárti képviselők felszólalásával is támogatva hangsúlyozta, hogy a kormány elkötelezett a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság mellett, és folytatni kívánja a párbeszédet az uniós intézményekkel.

Mindazonáltal a meghallgatás első negyedében felszólaló európai bizottsági illetékesek és a képviselők jelentős része is annak a véleményének adott hangot, hogy a kormánynak folytatnia kell a munkát az unió részéről megfogalmazott aggályok teljes körű eloszlatásának érdekében. Az elnöklő Juan Fernando López Aguilar megerősítette, hogy jövő heti strasbourgi ülésén az EP plénuma állásfoglalást tervez elfogadni a témában.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke egyebek között arról beszélt: ha a médiajogban nem egyértelmű szabályok esetleges megsértését magas büntetési tétellel fenyegetik, akkor az öncenzúrához vezethet, akár büntetések kiszabása nélkül is.

A biztos a rendezvény előtt megbeszélést folytatott Navracsics Tiborral, és súlyos aggodalmának adott hangot a magyarországi helyzet miatt. Felszólította a magyar kormányt: kérjen átfogó véleményt az Európa Tanácstól arról, hogy a magyar médiaszabályok gyakorlati alkalmazása mennyiben felel meg az alapvető értékeknek, majd fogadja meg az Európa Tanács ajánlásait.

A meghallgatáson a kormányfőhelyettes erre ígéretet is tett, de hozzátette: persze csak akkor, ha az ajánlások - amint azt feltételezi - nem ellentétesek a magyar jogrendszerrel és alkotmányossággal.

Kroes és Francoise Le Bail, az Európai Bizottság igazságügyi főigazgatója kitért arra is, hogy a végrehajtó testület aggályai szélesebbek a múlt hónapban indított kötelezettségszegési eljárásokban szereplő problémáknál, a demokrácia általános "állapotára" és a politikai struktúrára is vonatkoznak.

Le Bail megismételte a bizottság igazságügyi és adatvédelmi téren korábban ismertetett kifogásait. Jelezte, hogy a testület fenntartja a szakmai kapcsolatot a magyar hatóságokkal, és próbál segíteni a problémák megoldásában. Nem fog ugyanakkor vonakodni attól sem, hogy ha szükségesnek látja, további lépéseket tegyen.

Navracsics Tibor leszögezte, hogy a kormány az európai intézményekkel folytatott együttműködés mellett is elkötelezett. Példaként említette a médiatörvény tavalyi módosításait.

Kiállt a miniszterelnök-helyettes az új alkotmány és a tavaly hozott sarkalatos törvények szükségessége mellett, és hangoztatta, hogy Magyarországon a demokrácia szabályainak megfelelően működik "a fékek és ellensúlyok rendszere" is.

Ami az Európai Bizottság által kifogásolt magyar jogszabályokat illeti, Navracsics egyebek közt elmondta: az adatvédelmi hatóság függetlenségének növelése érdekében már elkészült a módosító normaszöveg tervezete, a bírák nyugdíjazása ügyében pedig kompromisszumos javaslattal él a magyar fél.

A Klubrádiót illetően azt kérte a miniszterelnök-helyettes, hogy ezen a mostani EP-meghallgatáson - éppen az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítása érdekében - tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítástól, mert az ügy jelenleg a bíróság előtt van. Leszögezte azt is, hogy a magyar média jelenleg is sokszínű, plurális.

A vita első részében felszólaló képviselők közül a néppártiak és néhány más jobboldali EP-tag intettek attól, hogy kollégáik a tények mellőzésével bírálják a kormányt. Ugyanakkor hangoztatták annak fontosságát, hogy a magyar hatóságok orvosolják az uniós eljárásokban megfogalmazott kifogásokat.

Liberális és zöld képviselők megerősítették azt a véleményüket, hogy szükségesnek látják az uniós értékekre jelentett kockázat esetén igénybe vehető, úgynevezett hetes cikkely életbe léptetését, a jelenleginél szélesebb körű eljárás kezdeményezését Magyarország ellen.

A magyar képviselők közül Göncz Kinga (MSZP) azt nevezte fő kérdésnek, hogy a kormány vajon szellemében is ragaszkodik-e az uniós szabályokhoz. Úgy vélte, külsőleges alkalmazkodás van ugyan, de lényegi alkalmazkodás nincs.

Járóka Lívia (Fidesz) felszólalásában arra helyezte a hangsúlyt, hogy a kormány mindent megtesz a kisebbségek védelme érdekében. Emlékeztetett, hogy a Fidesz útját állta a paramilitáris csoportok általi megfélemlítésnek, és ennek a kormánynak köszönhetően a romákat ma már európai stratégia is védi.

Áder János (Fidesz) és Sógor Csaba (RMDSZ) kettős mércével vádolták baloldali kollégáikat, megjegyezve, hogy az előző kormány tevékenysége ellen egyszer sem tiltakoztak, továbbá más országok kisebbségi politikáját nem kifogásolják.

Kroes válaszában visszautasította, hogy az Európai Bizottság kettős mércét alkalmazna akár a jelenlegi, akár a jövendő EU-tagországok vonatkozásában.

Óvatosságra intette ugyanakkor a biztos a képviselőket a hetes cikkely esetleges alkalmazását illetően: mint mondta, ez csak akkor kerülhet a látókörbe, ha a magyar szabályozásról további aggályok merülnek fel, vagy a jelenlegi kifogásokat nem teljesítik.

Olvasóink írták

 • 16. spiler 2012. február 10. 11:49
  „mindenkit hülyének néznek,,,,,,,,,csak külföldön NEM TÜRIK EL”
 • 15. Együgyű 2012. február 10. 09:45
  „Kíváncsi leszek milyen hatékonyan érvelt Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes az Európai Parlamentben tartott bizottsági szintű közmeghallgatáson. A munkájának és a pártjának is a minősítése lesz. (Megérdemlik e bevételeik felvételét?)
  OFF”
 • 14. babar 2012. február 10. 09:43
  „Két teljesen eltérő vélemény!!!
  1.
  http://mandiner.blog.hu/2012/02/09/ep_vita_mire_kotelezheto_magyarorszag
  2.
  http://poldi.blog.hu/2012/02/09/ep_vita_jaj_szegeny_navracsics_ur?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2012_02_10&utm_campaign=index

  Mondjuk azért ki a lényeget is:
  "
  Az 1949-ben megalapított, 47 európai tagállamot számláló, strasbourgi székhelyű Európa Tanács nem összekeverendő az EU állam- és kormányfőiből álló Európai Tanáccsal, és nem is része az EU szervezetrendszerének. Az ET megítélése elég szélsőséges: egyesek szerint a progresszív törekvések, az emberi jogok, a természetvédelem, a tolerancia és egyéb értékek harcos őre; mások szerint, khm, papucs orrán pamutbojt. Az ET ajánl, javasol, konzultál, felhívja a figyelmet, kampányokat és párbeszédet folytat, és így tovább. Céljait a tagországok közötti nemzetközi jogi egyezmények útján valósítja meg. Nincs is ezzel semmi baj, az ET-nek megvan a maga, ha mégoly csekélynek is mondható szerepe az európai közélet alakításában. Az ET Velencei Bizottsága is megfogalmazta a maga véleményét a magyar alaptörvényről - amit a kormány visszautasított. Arról ugyanis szó nincs, hogy az ET bármely kormánynak bármit kötelező érvénnyel elő is írhatna.
  "
  De azért a Magyaroknak igenis szeretnének előírni!”
 • 13. macs 2012. február 10. 09:29
  „8. bubuk,
  igazad van semmi közük sincs! Egyet azért gondolj végig! Belépsz egy társaságba, aztán áthágod a szabályokat és végén még meg is sértődsz, ha szólnak, "viselkedj már". Szerinted ez korrekt?
  Amennyiben ennyire utáljuk az EU-t, akkor lépjünk ki, de előtte valaki gondolja végig mibe fog ez nekünk kerülni!
  Csak nehogy úgy járjunk mint, ahogy a Malévval jártunk! :-( Most olvasom:
  "Budapesten és Moszkvában szakemberek hada próbál megoldást találni a Malév Zrt. feltámasztására - írja a pénteki Napi Gazdaság.
  A gazdasági napilap értesülései szerint a kormánynak a múlt pénteki leállás után vált világossá az, hogy a nemzeti légitársaság megszűnése milyen költségvetési hiányt eredményezhet."
  http://hvg.hu/gazdasag/20120210_malev_moszkva_megmentes”
 • 12. roxper 2012. február 10. 08:53
  „Pár percet hallottam az ülésből és megint csak szánalmasak voltak a narancsok, elmúlt nyolcéveztek és bezzeg szociztak... Ezért kár nekik egy fillért is adni, ha csak így tudják védeni a mundért! :D”
 • 11. Egyolvasó 2012. február 10. 08:39
  „Nem értem én ezt a nagy EU-t, a Görögök ma-holnap csődbe viszik az egész Európai uniót, benne az Euró övezetet és mégis mindenki csak a "magyarokkal" , a "magyar" rendszerrel foglalkozik, gondolom, ha az Euró övezet csődbe megy azért is a magyarok lesznek a felelősek.”
 • 10. bánki 2012. február 10. 08:17
  „Amilyen fotogén a hölgy ?

  Van kisugárzása !”
 • 9. kontrapista 2012. február 10. 07:59
  „Göncz Kinga felszólalását értelmezve : ha hallgattál volna, talán bölcs is maradtál volna. Külügyminiszternek még csak középszerű volt (nem beszélve az akkori ruhatáráról, ami mostanára újításon esett át ), de mostanra arról a helyezésről is lejebb csúszott. Az MSZP-nak valóban nem volt különb jelöltje ?”
 • 8. bubuk 2012. február 10. 07:55
  „Ja, mi köze egy holland libsinek, egy francia szocinak egy német zöldnek ahhoz, hogy a magyarok milyen színű kormányt akartak? Naná, hogy nem fog úgy táncolni, ahogy ezek fütyülnek.Mi se szólunk bele, hogy a görögök hogyan nyelik le a békájukat.”
 • 7. KamuNeni 2012. február 10. 07:50
  „A magyar media torveny mar regote illegalis zerintem. Ill nem illegalis mert az allam legalissa tette, de illegallissa kellene az EP-nek minositenie. Rip Off semmi mas.”
 • 6. DobóI 2012. február 10. 05:37
  „4. újratöltve 2012.02.09. 21:58

  Most nem analfabéta, merjünk kicsik lenni csúszó mászó szocijainkkal áll szemben az EU-s gittegylet..”
 • 5. kilo 2012. február 09. 23:01
  „Sógor Csaba pontosan bemutatja, hogy mit NEM szeretnénk látni a határon túli magyaroktól.”
 • 4. újratöltve 2012. február 09. 21:58
  „A magyar kormány írásban kéri a tennivalókat, mert a szóból nem ért!”
 • 3. kontrapista 2012. február 09. 20:26
  „Az EP-i ülést TV-s közvetítése konkurense a VV-ban lejátszódó eseményeknek ! Melyiket válasszuk, ez itt a kérdés ?”
 • 2. macs 2012. február 09. 19:51
  „Azért érdekes volt nézni az ülést.”
 • 1. deszkás 2012. február 09. 17:56
  „Kedves határontúli rokon:Sógor Csaba! Ne tessen már bele... (mint azt éppen önök igérték) Még ha a tüntetésen itt is volt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tagadta bűnösségét, de vallomást nem tett Juhász Ferenc

A volt honvédelmi minisztert jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanúja… Tovább olvasom