Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Építési lehetőség – feltételekkel

Sárás, az eddigi üdülőövezet a megyeszékhely új építési szabályzatában más besorolást kapott, falusias lakóterületi szerepköre is lett. Elvileg tehát építhetők lakóházak – ám a feltételek még nem pontosan tisztázottak.
Győr egyik üdülőövezete, Sárás mostanra szépen „kinőtte” magát. Az itteni épületeket egyre többen nemcsak hétvégéken vagy a nyári hónapokban használják, hanem állandóan itt is laknak. Az üdülőkre persze más szabályok vonatkoznak, mint a lakóházakra, a sárásiak ezért is örültek neki, hogy az új építési szabályzatban már más a besorolás. A szerkesztőségünkhöz eljuttatott észrevételek szerint azonban sokan nem értik: ha elvileg építhetnének, mért nem építhetnek mégsem lakóházat, amihez hitelt is tudnak felvenni?
A körzet önkormányzati képviselője, Bárány István is szép számmal kap hasonló kérdést. A megválaszolás nem egyszerű.
Az építési szabályzat 25. pa-

ragrafusa a következőket mondja: „Sárás volt üdülőterületen a falusias lakóterületi szerepkörre megengedett épületek mellett továbbra is létesíthetők legfeljebb egy üdülőegységet tartalmazó üdülőépületek. A területen létesíthető épületek között lakóépület esetén csak egy, egylakásos lakóépület építésére vagy használatimód-változással való kialakítására adható engedély.”
A gond az, hogy lakóépületnél az építés engedélyezésének feltétele a közművesítettség. Sáráson villany, közvilágítás, vezetékes víz van. A gázbevezetést tervezik, de nem ez a legfontosabb, hanem hogy nincs szennyvízcsatorna. Bárány István tájékozódása szerint lehet számítani rá, hogy a strukturális alapokból erre is juthat, s a Pannon-Víz pályázik is rá. Így akár 2006–2007 táján lehet építeni a hálózatot. Ez a terület környezetvédelmi szempontból is különösen fontos, hiszen a közelben van a megyeszékhely révfalui ivóvízbázisa. És akik addig is lakóházat szeretnének építeni? Egyre többen vannak, akik feladják városi lakásukat, vagy az idősebbek átadják azt a fiataloknak, ők pedig kiköltöznek a zöldövezetbe. Tehát építhetnek vagy nem? A képviselő szerint Sárás azért van különleges helyzetben, mert nem új beépítésű területnek számít, ahol persze minden alapfeltételnek meg kell lennie. Ki kell dolgozni tehát erre valami eljárási módot. Például, hogy megkapható legyen az építési engedély (annak birtokában például banki hitel), és csak a használatbavételi engedélyt kötik mondjuk a csatorna meglétéhez. Idő nyerhető vele.
A legpraktikusabb azonban, hogy ha valaki Sáráson építésbe akar fogni, kérjen pontos, adott helyre szóló tájékoztatást a Czu-

czor Gergely utcai építési hatóságnál (hétköznap hivatali időben, szerdán délután, csütörtökön pedig egész nap).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

kisalföld-exkluzív törökországból

Tovább olvasom