Délmagyar logó

2018. 11. 20. kedd - Jolán 2°C | 8°C Még több cikk.

Építsünk kerti grillt!

Szűk családi körben vagy nagyobb kerti partinál a grillkandalló a hangulatos együttlét meghatározójává válhat. A kerti grill beépített téglatűzhelyként is üzemelhet, klinkertéglából készítve.

A kerti grill elhelyezésénél érdemes néhány szempontot szem előtt tartani:

Szélirány: a szél a hamut és füstöt könnyen a szomszédba fújhatja, felesleges kellemetlenségeket okozva

Napállás, tájolás: grillezni délután vagy este szokás. A naplemente látványa az esti hangulatot különösen kellemessé teheti.

Általános szempontok kerti grill építésekor:

Kattintson a képre!
Alaptestként teherelosztó vasalt betonaljzatot célszerű építeni. A legalább 10 cm vastag, 6-os átmérőjű hegesztett hálóval vasalt aljzat 20 cm kavicsrétegre készüljön. Nagyobb felépítmények esetén a kerítések alapozásához hasonlóan kell eljárni.

A téglatűzhelyet kislyukú vagy tömör klinkertéglából kell falazni. A téglákat minden esetben kötésbe kell rakni. A kötési módok, fugaképzés, dilatáció a "Homlokzatburkolatok" fejezetben leírtakkal megegyezőek. A fugaképzést különös gondossággal kell végezni a későbbi tisztítás megkönnyítése érdekében.

A téglasorok számának függvényében a grillező szint magassága tetszés szerint megválasztható. A téglafal magassága mindig haladja meg a legfelső rostélymagasságot! A kerti grill felső síkját szorított fugás éltégla sorral javasolt kiképezni. A fedősornak a grillező rostélytól elfelé irányuló lejtése legyen.

A sütőrostély mellé érdemes munkaasztalt építeni, amelyen elhelyezhetők a különböző grillszerszámok, a roston sült hús, esetleg a tüzelőanyag. A grillezőrostély, szénrács és hamutálca megfogására a legegyszerűbb megoldást a fugákba épített acélkonzolkák nyújtják.

Az elkészült tűzhelyet csak akkor szabad használni, amikor a habarcs már teljesen megszilárdult.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy hét bankszünet az IBM DB2 hibája miatt

Az IBM DB2 adatbáziskezelő szoftverében rejlő hibák egy rutinnak induló… Tovább olvasom