Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Épül a Tiszát átívelő első gyaloghíd

Elkezdődött a Tiszán átívelő első gyaloghíd építése szerdán Szolnokon a város felőli pillér cölöpeinek előkészítésével – jelentette be Dobó Gábor, a beruházás műszaki ellenőrzésével megbízott Utiber Közúti Beruházó Kft. projektvezetője a munkaterületen tartott sajtótájékoztatón.
Dobó Gábor elmondta: miután a szakemberek a munkaterületet előkészítették, így egyebek mellett világháborús lövedékek után is átkutatták, megkezdték a kivitelezés első mozzanatát az alapozást. Ennek részeként összesen 280 vasbeton cölöpöt helyeznek el a két parton, egymástól 120 méter távolságban álló leendő hídpillér megtámasztására.

A cölöpök helyét speciális munkagéppel fúrják ki a folyópart talajában 20-25 méter mélyen. Ezek a lyukak egyenként öt-hat köbméternyi betont fogadnak be, amelyet acéllal tesznek szilárdabbá – magyarázta a főmérnök.

Az MTI kérdésére válaszolva Dobó Gábor hangsúlyozta: a munkát a mostani időjárás nem akadályozza. Megfelelő téliesítés mellett a hideg évszakban is zavartalanul tudnak dolgozni. Nehézséget csupán a keményebb, mínusz 15-20 fok körüli fagyok és a nagyobb árvizek okozhatnak. Utóbbi jövő tavasszal akár az egész munkaterületet is elboríthatja, ám a kivitelezés magasépítési fázisaival addig is tudnak haladni – tette hozzá.

Szolnok új jelképe, Közép-Európa leghosszabb gyalogos átkelője igazi turisztikai látványosság és műszaki kuriózum lesz – ígérte a tájékoztatón a kivitelező Közgép Zrt. projektvezetője. Szűcs József elmondta: a Tiszavirág-híd a megyeszékhely belvárosát az utóbbi években felsőoktatási, rekreációs és sportközponttá fejlődött Tiszaligettel fogja összekötni, a folyó első gyaloghídja lesz.

Tervezéséhez egy spanyolországi autópályán átívelő gyaloghíd szolgáltatta a mintát. Különlegessége, hogy a vízben nem lesz alátámasztása, mindössze a két parti pillér tartja, így a szerkezet légiesen kecses lesz. A mozgássérülteket mindkét oldalán egy-egy lift segíti majd az átkelőre való feljutásban – sorolta Szűcs József.

A szolnoki gyaloghíd európai uniós támogatással, több mint 1,2 milliárd forintból valósul meg. Teljes hossza 456 méter, szélessége 5,5 méter, míg az acélszerkezet hossza 186 méter lesz. A tiszavirágot szimbolizáló átkelő legnagyobb, középső eleme a jövő év tavaszán-nyarán kerül végleges helyére. Az építkezés a tervek szerint 2010. szeptember 1-jére készül el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szalagkorlátok közé szorult egy autó az M7-esen

Az M7-es autópálya fővárostól Nagykanizsa felé tartó oldalán Fonyódnál egy órára lezárják a belső… Tovább olvasom