Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Épül a világ legnagyobb beltéri Betleheme

Vörsön már épül a Jézus születését bemutató bibliai életkép. A munkálatokat - csakúgy mint az elmúlt több mint két évtizedben - ezúttal is Futó Péter irányítja: vezető és a 30 önkéntes Advent első vasárnapjára készíti el a világ legnagyobb beltéri Betlehemét.
Ez immár hivatalos, hiszen megérkezett a Guinness Rekordok Könyvének szerkesztőségéből a hivatalos válasz, amelyben a kiadó leszögezi, ilyen kategóriát még nem tartanak nyilván. így - Futó Péter szerint - ez azt jelenti, hogy nincs a világon a vörsit méretében felülmúló beltéri bibliai életkép.

"Minden évben törekszünk valami újdonságra, most ez lesz az. Azért most is lesznek új elemek az életkép megjelenítésében" - tette hozzá, ígérve: még látványosabb lesz, mint tavaly.

A Somogy megyei település római katolikus templomában először 1948-ban építettek Betlehemet. Mára az akkor egy négyzetméternyi területet elfoglaló építmény ötven négyzetméternyire terebélyesedett, s nagyságával együtt a látogatók száma is egyre gyarapodott, az utóbbi években mintegy negyvenezerre tehető.

Mivel a bibliai életkép nagysága tovább már nem növelhető, ezért építői mind nagyobb figyelmet fordítanak a részletekre. Két éve a háttérben egy három négyzetméternyi, Betlehem városát ábrázoló festmény gazdagítja a látványt, amelyen alkotója - Futó Péter - azóta is minden évben talál valami kiegészítenivalót, hogy még szemléletesebb környezet övezze a gondos törődéssel felújított festett gipszfigurákat.

A Betlehem építéshez 30 méteres ládányi mohát, 30 fenyőfát, valamint tetemes mennyiségű tujaágat, gerendát és deszkát használnak fel. Az alapanyagokat évek óta egy erre a célra telepített ligetből vágják ki, ügyelve arra, hogy folyamatosan pótolják is a növényeket.

A vörsi Betlehemet először november 29-én, advent első vasárnapján nézhetik meg teljes pompájában az érdeklődők a Kis-Balaton szomszédságában fekvő, ötszáz lakosú falu templomában.

A monumentális alkotást, amely 2007 óta a Somogy Megyei Közgyűlés által alapított Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető cím birtokosa, a húshagyó kedd előtti vasárnap bontják le.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Boros-Bochkor párossal tárgyal a NeoFM

A Sláger helyén jelentkező NeoFM-re szerződtetnék a Boros-Bochkor párost - közölte az adót működtető… Tovább olvasom