Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Érdekvédelem: kell az egység

Ha most nem kerülnek ki a szakszervezetek évtizedes lejtmenetükből, akkor talán soha – hangsúlyozta Győrött Szőke Károly, a Vasasszövetség elnöke, aki a közelmúltban kétszer is járt a városban.
A Győri Vásáron tartott fórumán az érdeklődők főként a szakszervezetek helyzetének várható alakulásáról kérdezték a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségéhez (MSZOSZ) tartozó Vasasszövetség elnökét. Szőke Károly megerősítette, amit sok munkavállaló remél: ha a kormányprogram megvalósul, az érdekvédelmi mozgalom társadalmi presztízst kap. Többek között helyreállhat az ágazatonkénti szociális párbeszéd, amire az üzemi szintű egyeztetések mellett nagy szükség van. Az igazi kérdés azonban az, hogy sikerül-e az integráció. A mozgalom egységesítése ugyanis elkerülhetetlen – ebben az összes érdekvédő véleménye megegyezik.

Érdektagolt struktúra

Szőke szerint „most vagy soha", azaz a szakszervezetek olyan pillanathoz érkeztek, melyet ha nem használnak ki, akkor nem kerülnek ki évtizedes lejtmenetükből. A fúziót az egyik legrégebbi és legerősebb szervezet elnöke úgy képzeli, hogy a hat konföderáció helyett három maradna: az államtól függő közalkalmazottaké, a versenyszférában dolgozóké és a szolgáltató szféráé. Emellett az alsó szintek összerendeződését is időszerűnek tartja, mert nincs szükség 1300 bejegyzett szakszervezetre.

Elnökök az Audinál

Az összeolvadáshoz számos érdeksértő lépésen át vezet az út. Ám ha nehéz is, mindenképpen meg kell tenni. Ezt az elnök szerint az IG Metall példája is mutatja. Az egységes német fémipari szakszervezet európai társszerveivel együttműködve indított sztrájkhullámot és ért el országos béremelést. Így Szőke szívesen találkozott az Audi győri gyárában az IG Metall bajor elnökével, Werner Meugebauerrel. A vele érkező delegációnak a tartományi média több képviselője is tagja volt, mert a német közvélemény kíváncsi, mi történik a német vállalat magyar üzemében. A gyárban működő szakszervezeti szövetséggel tárgyaló újságírókat Szőke szerint meglepte, hogy a magyar gazdaság ugyan már beépült az unióba, de a munkavállalói bérek vásárlóértéke jelentősen elmarad az EU-stól. A munkavállalók a felzárkózás érdekében bérfejlesztésekre számítanak a Vasasszövetség elnöke szerint, aki örült volna, ha a győri találkozón a m agyar sajtó képviselői is jelen lettek volna.

Évtizedes lejtmenet

A szakszervezetek erejét világszerte a taglétszám, az anyagi erő és a károkozó, azaz a sztrájkképesség határozza meg. A hazai mozgalom jelenleg mindháromnak híján van. Ennek többek között az az oka, hogy az elmúlt tizenkét évben eltérő mértékben ugyan, de politikai nyomás alatt álltak a szakszervezetek. Szakértők szerint hazánkban a rendszerváltás után válságba került, atomizálódott a mozgalom. Napjainkban egységes érdekvédelemre van szükség. Együttműködve kell küzdeni a foglalkoztatásbiztonságért, a reálbérek, a munkaegészségügy, a -biztonság javításáért, a kollektív szerződések kötéséért. Ehhez felesleges több mint ezer szervezet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szomorú bohóc

Több mint öt éve halott a magyar színjátszás szomorú bohóca, Kibédi Ervin. Szép életkort ért meg a… Tovább olvasom