Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Erdélyi feketemunkások dolgoztak az SZDSZ-nek?

Feketemunkásokként foglalkoztathatta az SZDSZ azokat az erdélyi magyarokat, akiknek a segítségével kopogtatócédulákat gyűjtött a fővárosban - számol be a Magyar Nemzet. Kuncze Gábor pártelnök tagadta az erdélyiek kampányba való bevonását.
Arról, hogy pénzt kaptak a munkáért, két határon túli fiatal beszélt a lapnak. Azt mondták, senki nem kért tőlük munkavállalási engedélyt, saját szavaik szerint feketemunkát végeztek Magyarországon, és hozzátették azt is, hogy a munkájukért ígért fizetések egyébként akadoznak. A lap azt is tudni véli, hogy a cédulagyűjtőkkel egy székedudvarhelyi férfi, Szász Jenő polgármester politikai ellenfele, tartotta a kapcsolatot.

A férfiak megbízója, Bőhm András országgyűlési képviselőjelölt kampányfőnöke azt állítja, nem fizettek a székelyföldi aktivistáknak. Hardi Róbert szerint ez a történet hasonló a korábbi kampányidőszakokban történtekhez, ugyanis az SZDSZ sem 1994-ben, sem 1998-ban, de 2002-ben sem tagadta, hogy erdélyi magyarok segítségével gyűjtött ajánlószelvényeket, váltakozó létszámmal, körülbelül egy tucatnyi székelyföldi segítette a kampányunkat mondta.

Hozzétette azt is, az erdélyi magyarokra bízott tevékenységet nem tekintik munkavállalásnak, ezért ehhez engedélyeket sem kellett beszerezniük. A még a ceausescui időkbe visszanyúló erdélyi kapcsolataink ugyanis olyan mély barátságokká fejlődtek, amelyek miatt nem kellett egy fillérrel sem honorálnunk a gyűjtők munkáját - mondta a kampányfőnök. Ebből - teszi hozzá a lap - az is kiderül, hogy az SZDSZ sem személyi jövedelemadó-előleget, sem társadalombiztosítási hozzájárulást nem fizethetett az erdélyiekkel elvégeztetett munka után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mire költene többet Győrben?

Tovább olvasom