Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Erdélyi zamatok: üzenet a földtől

Az erdélyi konyha ízeinek, zamatainak egyedülálló varázsát az élteti, hogy soha nem szakadt el a természettől. A rét fűszernövényeivel gazdagított levesek, a friss erdei gombával ízesített fogások, az ezerízű mártások minden cseppje üzenet a földtől, a széltől, a fenyvesek illatától és a napsugártól.
Azok számára, akik maguk is szeretnének otthon elkészíteni erdélyi ételeket, segítséget nyújt például a www.magyarkonyha.lap.hu internetes oldal.

Például az erdélyi csorba borjúhúsból készül. Hozzávalók: 50 dkg borjúszegy, 5 dkg vaj, 12 dkg vöröshagyma, 12 dkg sárgarépa, 10 dkg paszternák, 5 dkg zeller, 15 dkg burgonya, 1 db citrom, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor, őrölt bors, só. A kockákra vágott borjúszegyet körülbelül 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni. Sóval és frissen őrölt fekete borssal ízesítjük. Egy serpenyőben vajat hevítünk, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, a vékony karikára sült sárgarépát, zellert, paszternákot és a darabolt burgonyát. Enyhén megsózva puhára pároljuk, majd a forrásban lévő levesbe öntjük. Amikor az anyagok megpuhultak, citromlével enyhén savanykásra ízesítjük, majd hozzákeverjük a tejfölt. Friss, vágott kaporral meghintve tálaljuk. Ehhez az étekhez italként száraz vörösbort, például villányi kékoportót ajánlunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobban szenved, ha szorít a cipő

Christopher Lambert mellett Bicskey Lukács kapta a másik főszerepet A harag napja című filmben. Tovább olvasom