Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Erdő Péter a Vatikánban tanácskozott

A bíboros látogatásának középpontjában az októberi szinódus munkadokumentumának előkészítéséről tartott megbeszélések álltak.
Vatikáni megbeszéléseken vett részt Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a családról szóló októberi püspöki szinódus főrelátora.

Erdő Péter csütörtökön este az MTI-t tájékoztatta arról, hogy kétnapos vatikáni látogatásának középpontjában az októberi szinódus munkadokumentumának előkészítéséről tartott megbeszélések álltak.

A püspöki szinódus III. rendkívüli közgyűlésének összehívásáról Ferenc pápa tavaly döntött. A Vatikánban idén október 5-19. között rendezendő szinódus témáját is az egyházfő választotta ki, a találkozó A családpasztoráció kihívásai az evangelizáció összefüggésében címet kapta. 2015 októberében rendes szinódust tartanak, amelynek végén a családdal foglalkozó dokumentum születik.

Ferenc pápa Erdő Pétert nevezte ki a szinódus főrelátorának, Lorenzo Baldisseri olasz bíborost szinódusi főtitkárnak, Bruno Forte, az itáliai Chieto-Vasto érseke pedig a szinódus különleges titkára lett.

A szinódus előkészítésének első fázisa az a 38 kérdésből álló felmérés volt, amelyet a világ egyházmegyéiben végeztek a családot és a családpasztorációt érintő témákról.

A felmérés válaszainak összegzésével egy úgynevezett munkadokumentumot (instrumentum laboris) dolgoztak ki. Az ennek végső formába hozásáról szóló egyeztetéseken vett részt Erdő bíboros most a Vatikánban. Az olasz sajtó meg nem erősített értesülései szerint a munkadokumentumot Ferenc pápának is bemutatták.

Baldisseri bíboros és Forte érsek áprilisban járt Magyarországon Erdő Péternél. Akkor Baldisseri bíboros azt mondta, a munkadokumentumot május közepén mutatják be Ferenc pápának.

A kész munkaanyagot a tervek szerint júliusban küldik el a püspöki konferenciáknak.

A Vatikán május 10-én bejelentette, hogy október 19-én boldoggá avatják VI. Pál pápát, aki 1965-ben megalapította a püspöki szinódus intézményét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga szerint a gazdaság kirobbanó formába került

A költségvetés rendben, de az inflációval foglalkozni kell - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Tovább olvasom