Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Erdő Péter: Isten a szíveket nézi

Budapest - Isten ember iránti hűségét és irgalmát ünnepli a kereszténység karácsony éjszakáján, amikor Jézus születésével a Dávid királynak adott ígérete teljesült - mondta Erdő Péter az éjféli misén a Szent István-bazilikában.
Mint a bíboros hozzátette: „sok mindennel foglalkozunk így, karácsony táján, sokat szaladgálunk, szervezünk, vásárolunk, rendezkedünk, számoljuk a pénzt, küszködünk a sok programmal meg a kevés idővel", miközben sokan aggódnak munkájukért, megélhetésükért, egészségükért, másokat pedig „a magány vagy a megkeseredett emberi kapcsolatok tesznek szomorúvá", pedig „az a csillag ott ragyog ma is a betlehemi istálló fölött", a csillag, mely Isten hűségét hirdeti.

A zsúfolásig telt templomban a 88. zsoltárt idézve az esztergom-budapesti érsek kijelentette: örökké tart Isten irgalma és hűsége, ezt hirdette Péter apostol pünkösdi beszédében is, amely szerint Dávid próféta volt, „ismerte Istennek számára esküvel tett ígéretét: az ő utódaiból ültet majd valakit trónjára".

A bíboros hangsúlyozta: ez az üzenet időszerű ma is. A zsoltár kifejezi egy nép történelmi szenvedését, a bánatot és a keserűséget Dávid uralkodói házának lehanyatlása miatt, de „ott csillognak a sorok között a remény prófétai fényei, mert minden látszat ellenére Isten nem hagyja el népét, és ha megesküdött Dávidnak, hogy örökre megerősíti ivadékát, akkor állni is fogja a szavát" – jegyezte meg.

Erdő Péter kifejezésre juttatta beszédében: Isten ígéretei Jézus Krisztusban valósultak meg. Szent Lukács evangéliumában Zakariás Istent áldja, mert megváltotta népét, „amint meghirdette szentjei által, prófétái ajkával ősidőktől fogva", majd hozzáteszi: „irgalmas volt atyáinkhoz, és megemlékezett szent szövetségéről". A kis Jézus betlehemi jászla fölött a csillag Isten hűségét hirdeti és bevilágítja a történelmet – folytatta.

Beszédében elhangzott: a karácsony arra is felhívja az emberek figyelmét: „mozgósítsák testük és lelkük minden erejét", hogy „segítsék azokat, akik körülöttük élnek". A pásztorjátékokban is megnyilvánul, hogy noha szegényesek az ajándékok, amit a pásztorok adni tudnak, de „Isten a szívet nézi". „Ha a mi erőink és lehetőségeink olyanok is, mint a pásztorok ajándékai, mégis ha Krisztusnak ajánljuk őket, felragyognak, és szebbé teszik körülöttünk a világot" – tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. LukSzusz 2008. december 25. 16:41
    „És a Szegedi Mise hol van?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsony 2008: tíz százalékkal többet költöttünk

A kereskedők szerint a világgazdasági válság egyelőre nem érzékelhető. Szerdán még délelőtt is nagy… Tovább olvasom