Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Erdő Péter szerdán megáldja a Mária zarándokutat

Erdő Péter a Mária út megáldása előtt ünnepi szentmisét mutat be Nagyboldogasszony tiszteletére az esztergomi bazilikában.
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szerdán, Nagyboldogasszony napján megáldja a Mária út kelet-nyugati, Csíksomlyót Máriazellel összekötő ágát, miután zarándokokat kísér egy esztergomi útjelzéshez - közölte a Mária Út Közhasznú Egyesület.

Mint írták, Erdő Péter a Mária út megáldása előtt ünnepi szentmisét mutat be Nagyboldogasszony tiszteletére az esztergomi bazilikában. Az eseményre gyalogos zarándokcsoport érkezik Budapestről és Tatabányáról a Mária úton.

Csíksomlyón Székely János és Tamás József püspökök az augusztus 15-i Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén áldják meg a Mária út erdélyi szakaszát. Erre az időpontra Székely János Marosvásárhelyről fiatalokkal gyalogol Csíksomlyóra. A zarándoklat utolsó két napjára erdélyi fiatalok is csatlakoznak hozzájuk a csíksomlyói ifjúsági találkozó keretében - tették hozzá.

Utaltak arra, hogy Celldömölkre a Mária Rádió zarándoklata érkezik Budapestről, illetve a rádió vidéki stúdióinak helyszíneiről Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén.

Mátraverebély-Szentkútra ugyanebben az időben a Szent Jobb-zarándoklat érkezik, mely a Mária út avató zarándoklata: első alkalommal zajlik olyan gyalogos zarándoklat a Mária úton, amely a keleti és nyugati végpontokat köti össze. A zarándoklat egy hónapja indult el Csíksomlyóból.

Az egyesület közleménye megemlítette, hogy Veres András szombathelyi megyés püspök jövő szombaton Kőszegen az esti szentmise keretében áldja meg a Mária út osztrák-magyar határ menti szakaszait, mely egyúttal a térségben megvalósult pályázat projektzáró rendezvénye is. A szentmise után Szabó Tamás, a Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke tart előadást a Mária útról.

A katolikus hagyomány szerint Nagyboldogasszony napja, augusztus 15-e Jézus anyja, Mária mennybemenetelének ünnepe. Ez a legrégibb magyar parancsolt ünnep; a katolikus hit szerint ahhoz kapcsolódik, hogy Szent István király (1000-1038) az országot Szűz Mária oltalmába ajánlotta, mivel nem volt utódja a trónon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyesen megégett egy férfi

Eddig ismeretlen okból tűz ütött ki a családi házában, Veszprémben. Az idős férfit a tűzoltók… Tovább olvasom