Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Erdősítésre nyert támogatást

Mezőgazdasági területek erdősítése címen pályázott és nyert is pénzt immáron második alkalommal az ásotthalmi Polner Frigyesné. A MVH-pályázati források kihasználásában a Csongrád Megyei Agrár Kht. szakértői segítenek.
Polner Frigyesné saját csemetekertjében. Fotó: DM/DV
Ásotthalom térségében erdősítésre, normatív támogatás elnyerésére adott be pályázatot eddig két alkalommal, 2004-ben és 2005-ben Polner Frigyesné őstermelő. A nyugdíjas erdőmérnök – aki az erdészet igazgatója volt Ásotthalmon, így a szakma a kisujjában van – elmondta, egyedül, segítség nélkül írta meg a pályázatot. Szerinte nem volt bonyolult feladat, de szakértelem kell hozzá, és indokoltnak tartja, hogy erdősítés témában erdőmérnök adja a nevét hozzá.

Hozzátette, sem az elbírálással, sem a kifizetéssel nem volt probléma. Azt azonban nem tudta, hogy az MVH honlapját gyakrabban kellett volna nézegetnie, mivel a 2005-ös nyertes pályázatokat már abban az évben, novemberben olvasni lehetett volna az interneten, s még ősszel belevághatott volna a munkákba. Ő viszont a hivatalos értesítésre várt, amit idén januárban kapott meg, emiatt el kellett halasztani a munkát.
A mezőgazdasági területek termőhelyfeltáráson alapuló erdősítését, a kormányzat e területen elkövetett erőfeszítéseit és terveit indokoltnak tartja Polner Frigyesné.

A pályázat eredményeként, utólagos finanszírozással, fafajtól függően mintegy háromszázezer forintot lehet kapni hektáronként. A nyugdíjas szakember 2004-ben 3,8, 2005-ben 2,8 hektárra írta le elképzeléseit, idén pedig újabb öt hektár erdősítésre szeretné elnyerni a normatív támogatást. Polner Frigyesné három éve csemetekertet hozott létre, az erdősítéskor saját nevelésű fáit ülteti el.

Szabó Zoltán, a Csongrád Megyei Agrár Kht. ügyvezetője hozzátette, mivel mezőgazdasági terület termelésből való kivonásáról van szó, fontos tudni, hogy a pályázó húsz évre jövedelempótló támogatásban is részesül. Az Agrár Kht. a részletekkel kapcsolatban minden segítséget megad szakértőin keresztül a hozzá forduló érdeklődőknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már megrendelhető a 2. receptköny is

Az első kötet mintájára elkészült a második kisalföldes receptkönyv is, Tovább olvasom