Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Erdőtűz ütött ki Gyenesdiáson

Lakóházaktól néhány száz méterre ütött ki erdőtűz Gyenesdiáson - értesült az MTI a helyszínről. Egy tűzoltó megsérült, a tűz és a füst Vonyarcvashegy felé terjed.
Elkezdődött az oltás, a lángokat sikerült megfékezni

A terep megtisztítását követően több erdő melletti utcából megkezdhették a tűzoltók a Gyenesdiás és Vonyarcvashegy közötti a tűz oltását; a fecskendőket helyi önkéntesek segítségével viszik be a tűzfészekhez, a lángokat sikerült megfékezni.

A tűzoltók az erdő közvetlen közelében lévő utcából kezdték az oltást. Gyenesdiáson a Pince közből, Vonyarcvashegyen a Taverna mögötti Mély utcától indultak a fenyvesben keletkezett tűz megfékezésére. Az oltás megkezdése előtt fák kivágásával tudtak utat vágni a rendkívül nehéz terepen.

Azt, hogy mekkora területet érint a tűz, még nem tudták megmondani. A korábban kilométerekről látható füst- és lángtenger mostanra teljesen megszűnt, a tobozokból és tűlevelekből álló aljnövényzet azonban még izzik, s a széllel újra lángra kaphat.

Önkénteseket riasztottak a tűzoltáshoz

A települések polgármesterei önkénteseket és a lakosságot riasztották a tűz oltásához, az erdő mellett élőket hátsó udvaraik locsolására kérik - tájékoztatott Gyenesdiás polgármestere.

Gál Lajos elmondta, rendkívül nehezen megközelíthető területen ég a tűlevelű erdőben az avar, tűzfészkek alakulnak ki. Az erdőtűz Gyenesdiás és Vonyarcvashegy határában van. Tájékoztatása szerint a tűzoltók most azon dolgoznak, hogy a két település közös Mély utcájának két végén lévő tűzcsapokról tömlőikkel közvetlenül vizet tudjanak az erdőbe vezetni, de addig a gyenesdiási és vonyarcvashegyi lakosok segítségét várják a tűz megfékezéséhez.

A vonyarcvashegyi Mély utcánál már gyülekeznek az emberek, a tűzoltók szerszámot, lapátokat osztanak. A helyszínen rendkívül erős a füst, száll a pernye.

Több száz tűzoltó a helyszínen - még nem tudnak oltani

Az erős szélben Vonyarcvashegy felé terjed a Gyenesdiásról indult erdőtűz, már több száz tűzoltó érkezett a helyszínre, de az oltást még nem tudták megkezdeni - tájékoztatták a tűzoltók a helyszínen az MTI tudósítóját.

Ötös fokozatú riasztást rendeltek el, badacsonytomaji, ajkai, marcali, keszthelyi, zalaegerszegi, nagykanizsai tűzoltók dolgoznak a helyszínen, de az oltást még nem tudták megkezdeni a rendkívül nehezen megközelíthető terep miatt. A hegyoldalba vezető utcákat rendőrök zárták le, csak az ott lakókat engedik be.

A tűzoltók három autóval készenlétben állnak a vonyarcvashegyi, közvetlenül az erdő alján lévő nádfedeles háznál, amelynek udvarában gáztartály van, de a lángok a becsléseik szerint innen egy kilométerre vannak.

Vonyarcvashegy és Gyenesdiás között a 71-es főútról már jól láthatók a több méteres lángoszlopok.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI érdeklődésére korábban azt közölte: kiemelt, ötös fokozatú riasztást rendeltek el, a lehető legtöbb járművet irányították a három megyéből a helyszínre. Az első jelzés szerint a Pince közben ütött ki a tűz, de az erős szél miatt gyorsan terjed, a fák koronája is lángra kapott.

Mentőhelikopter jött egy megsérült tűzoltóért

Lakóházaktól néhány száz méterre ütött ki erdőtűz Gyenesdiáson - értesült az MTI a helyszínről. Egy tűzoltó megsérült, a tűz és a füst Vonyarcvashegy felé terjed.

Az első jelzés szerint a Pince közben ütött ki a tűz, de az erős szél miatt gyorsan terjed, a fák koronája is lángra kapott.

Az MTI úgy tudja: egy tűzoltó megsérült, érte nem sokkal 17 óra után a helyszínre mentőhelikopter érkezett.

Gyenesdiáson egy nádfedeles házat veszélyeztetnek a lángok, a tűzoltók a kiterjedt tűz miatt légi oltáshoz próbálnak segítséget szervezni.

A Balaton nyugati medencéjének térségében több tíz kilométeres távolságból is látni lehet a Keszthelyi-hegységben tomboló tűz okozta füstöt.

A tűz oltásához a Zala megyei tűzoltókon kívül Veszprém és Somogy megyéből is riasztottak egységeket.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI érdeklődésére közölte: kiemelt, ötös fokozatú riasztást rendeltek el, a lehető legtöbb járművet irányították a három megyéből a helyszínre.

Korábban írtuk

Lakóházaktól néhány száz méterre ütött ki erdőtűz Gyenesdiáson - értesült az MTI a helyszínről. A tűz oltásához Zala megyei tűzoltókon kívül Veszprém és Somogy megyéből is riasztottak egységeket.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI érdeklődésére közölte: kiemelt ötös fokozatú riasztást rendeltek el, a lehető legtöbb járművet irányították a három megyéből a helyszínre.

Az első jelzés szerint a Pince közben ütött ki a tűz, de az erős szél miatt gyorsan terjed, a fák koronája is lángra kapott. Az ügyeletes hozzátette: egyelőre házakat közvetlenül nem veszélyeztet a tűz.

Olvasóink írták

  • 1. CsImre 2011. április 10. 19:17
    „Ne már, az olyan kellemes környék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy aktivisták ezreit reméli az MSZP képzéseitől

Egy több ezer tagból álló hatékony szocialista aktivistahálózat felépítését várja a következő… Tovább olvasom