Délmagyar logó

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Eredmények ma délutántól

Az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek délután elkezdte a külképviseleteken leadott szavazatok szétválogatását. A külképviseletekről a szavazóurnáknak csütörtök éjfélig kellett megérkezniük Budapestre.
Az országgyűlési választások második fordulójában 110 választókerületben tartottak voksolást vasárnap. A választókerületek mindegyikében volt olyan állampolgár, aki külföldön akarta leadni szavazatát, így valamennyi választókerületben kijelöltek egy szavazókört, ahol a külföldön leadott szavazatokat fogják összeszámolni. Ezekben a szavazókörökben a szavazatszámláló bizottság a szavazás lezárása után nem számolta össze a szavazatokat, hanem lezárta az urnát úgy, hogy ne lehessen abba szavazólapot elhelyezni vagy abból szavazólapot eltávolítani. Az urnát a szavazatszámláló bizottság az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságnak adta át, amely gondoskodott annak biztonságos őrzéséről.
A külföldi szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kellett megérkezni az Országos Választási Központba. Az urnákat az OVB tagjai először megvizsgálják, érintetlenek-e, majd a sajtó jelenlé-

tében valamennyit felbontják. Az OVB tagjai csak szétválogatják a lezárt borítékokat, de azokba nem tekinthetnek bele. A leadott borítékba zárt szavazatot először megyénként, majd pedig egyéni választókerületenként 110 felé osztják szét.
A 110 egyéni választókerület elnöke szombaton délelőtt Budapestről elszállítja a szavazatokat tartalmazó csomagot, majd a lapokat belekeverik a kijelölt szavazóköri urnákba, hogy a szavazatok titkossága ne sérüljön. A szavazatszámláló bizottságok összeszámolják a voksokat és az erről készített jegyzőkönyveket elektronikus úton eljuttatják az Országos Választási Központba, ahol ennek a szavazókörnek az eredménye is megjelenik a választási informatikai rendszer összesítésében. Az eredményeket szombaton kora délutántól lehet nyomon követni a www.valasztas.hu internetes oldalon. (mti)
A 110 szavazókörben – amelynek eredménye ma még nem ismert – 77.025 állampolgár volt jogosult választani, közülük 51.041 állampolgár vett részt a szavazáson vasárnap. A külföldön szavazók névjegyzékében szereplő 5943 választópolgárból a szavazáson megjelent 4335 szavazó, ez a külföldön szavazásra jogosultak 72,93 százaléka.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ma pápán az újpest

labdarúgás

A 25. forduló mérkőzéseit rendezik mától vasárnapig a labdarúgó Borsodi… Tovább olvasom