Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Eredményszemléletű államháztartási információs rendszer bevezetését kezdeményezi az ÁSZ és a megyei jogú városok

Eredményszemléletű államháztartási információs rendszer bevezetését kezdeményezi az Állami Számvevőszék és a Megyei Jogú Városok Szövetsége.
A jelenlegi, pénzforgalmi szemléleten alapuló helyett eredményszemléletű államháztartási információs rendszer bevezetését kezdeményezi az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és a Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) - olvasható a két szervezet szombati szakmai konzultációjáról kiadott sajtóközleményben.

Domokos Lászlónak, az ÁSZ elnökének és Kósa Lajosnak, a Megyei Jogú Városok Szövetsége elnökének találkozója után kiadott közös állásfoglalás szerint a jelenlegi rendszernek, illetve az értékcsökkenés ebből adódó elszámolási problémáinak is szerepe van abban, hogy az önkormányzatok gazdálkodása nehéz helyzetbe került. A felek szerint a mai államszámviteli rendszer nem képes biztosítani a közszolgáltatások jövedelmezőségének megítéléséhez szükséges információkat. Az ÁSZ és az szövetség így azon az állásponton van, hogy az államháztartásban indokolt a pénzforgalmi rendszer problémáit kiküszöbölő eredményszemléletű információs rendszer fokozatos bevezetése.

Az ÁSZ és az MJVSZ közös közleménye szerint jelenleg pótlólagos adatbekérés nélkül szinte lehetetlen megmondani, hogy pontosan mennyit költ az önkormányzat kötelező szakfeladatainak (közoktatás, városüzemeltetés) ellátására. Problémát jelent az is, hogy a nyilvántartási és beszámolórendszer nem veszi figyelembe a pénzmozgással nem járó tételeket, és nem képes az eszközök értékét nyomon követni, valós értéküket bemutatni.

A két szervezet ezért kezdeményezi az elhatárolás alapú, eredményszemléletű államháztartási információs rendszer bevezetését. Álláspontjuk szerint így lehetővé válik a valós ráfordítások elszámolása, a tranzakciók pénzügyi és jövedelmi eredményre, illetve a vagyonra gyakorolt hatásának kimutatása. A rendszer végső soron a teljesítmény javulását, a valóságtartalom növekedését, a transzparencia és az elszámoltathatóság, valamint a közszféra folyamatainak rendszerszintű javulását, illetve a közszolgáltatások pontosabb "árszabását" teszi lehetővé.

Az ÁSZ és az MJVSZ közös közleménye szerint figyelembe kell venni azt is, hogy a módszer bevezetésének és alkalmazásának jelentős költségei vannak.

A szombati konzultáción részt vett még Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke, illetve Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere is.

A közlemény kiadói emlékeztetnek rá, hogy 2011-ben ellenőrizték a főváros, a megyék és a megyei jogú városok gazdálkodását és elkezdődött a városok ellenőrzése is. Idén indul a települési önkormányzatok belső kontrollrendszerének felülvizsgálata.

A korábbi években az ÁSZ az önkormányzati vagyongazdálkodással, valamint a többségi önkormányzati tulajdonú társaságok ellenőrzésével csak érintőlegesen foglalkozhatott, miközben számos példa mutatja, hogy az önkormányzati társaságok jelentősége kiemelkedő ebből a szempontból - elég csak az ÁSZ által épp a közelmúltban ellenőrzött BKV hatalmas tényleges és rejtett adósságára, illetve ennek a főváros pénzügyeire gyakorolt hatására gondolni - olvasható a közleményben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy fővárosi patikát

Fegyverrel kiraboltak egy gyógyszertárat szombat délelőtt a főváros XI. kerületében; a támadó… Tovább olvasom