Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Érettségi 2009: franciából és filozófiából vizsgáznak ma

Hétfő reggel nyolc órától a francia nyelvi írásbelivel, délután kettőtől a közép- és emelt szintű filozófia írásbelivel folytatódik a tavaszi érettségi.
Franciából középszinten 253 helyszínen 1258, emelt szinten 20 helyszínen 524 diák tesz vizsgát. Filozófiából középszinten 73 helyszínen 376, emelt szinten 4 helyszínen 14 vizsgázó érettségizik.

A francia írásbeli mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten a vizsga ideje 180 perc, amelyből az olvasott szöveg értésére 60 perc, a nyelvhelyességi feladatsor megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a "Hallott szöveg értése" rész következik (30 perc), majd végül az íráskészséget tesztelik, 60 percben. Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart. A vizsgán az előzőekben felsorolt vizsgarészek szerepelnek ugyanabban a sorrendben, csak a feladatok megoldására fordítható idő változik; 70, 50, 30, illetve 90 percük van a diákoknak. Az íráskészséget mérő feladatok megoldásához mindkét szinten lehet nyomtatott szótárt használni.

A filozófia írásbeli középszinten 180 perces, és két részből áll. A filozófiatörténeti ismeretekre vonatkozó kérdéssor és szövegértelmező feladatsor megoldásának sorrendjét, illetve a rendelkezésre álló időt a diákok tetszésük szerint oszthatják meg. Az emelt szintű vizsga 240 percig tart, és három részből áll: feleletválasztós kérdéssorból, a szövegértelmezésből, és egy esszéből. A rendelkezésére álló időt itt is tetszés szerint lehet beosztani. A tavaszi érettségi kedd reggel az olasz nyelvi írásbelivel, délután a mozgóképkultúra és médiaismeret vizsgával folytatódik.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyolcmilliót kap a fejbe lőtt tanár

Kis László nem vett részt az utcai eseményekben, épp hazafelé sétált, amikor tüzet nyitottak rá az… Tovább olvasom