Délmagyar logó

2015. 10. 05. hétfő - Aurél 13°C | 22°C

Érettségi 2009: matek feladatok és megoldások

A matematika érettségi egyik legizgalmasabb pillanata alighanem a megoldások ellenőrzése. Teszteljen velünk!
Befejeződött az érettségi vizsga matematikából. Ebből a tárgyból középszinten 1248 helyszínen 92 ezer 817 vizsgázó, emelt szinten 65 helyszínen 2531 vizsgázó tett vizsgát.
Nézegessen korábbi megoldásokat:
A középszintű írásbeli 180 percig tart. Az I. feladatlapra 45 perc, a II. feladatlapra 135 perc áll a vizsgázók rendelkezésére. Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét ellenőrzi. A II. feladatlap két részre oszlik. Az első rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A második rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó két tetszőlegeset old meg, és csak ez a kettőt értékelik.

Az emelt szintű írásbeli 240 percig tart. A vizsga két részből áll, a rendelkezésére álló időt tetszés szerint lehet felhasználni az első és a második rész között. Az I. részfeladatsor négy, a II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania illetve megoldania, ezt a négyet értékelik.

Közép- és emelt szinten megengedett segédeszköz a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), egyszerű - tehát szöveges adatok tárolására nem alkalmas- zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, melyekről a vizsgázó gondoskodik.

Feladatok

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!


Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Megoldások

Azt mondják a hozzáértők: idén könnyebb dolguk volt a diákoknak, mint a korábbi években.

A matematika érettségi egyik legizgalmasabb pillanata alighanem a megoldások ellenőrzése. A feladatokat Fuksz Éva, a Radnóti Miklós Gimnázium matematika szakos tanára oldotta meg. Kattintson a képekre, ha nagyobban szeretné látni a megoldott feladatokat.


Első oldal
Kattints a nagyításhoz!


Második oldal
Kattints a nagyításhoz!


Harmadik oldal
Kattints a nagyításhoz!


Kattintson a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!


Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!


Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!


Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!


Kattints a nagyításhoz!
Kattints a nagyításhoz!

Tekintse meg a korábbi évek matematika érettségi feladatait és megoldásait:
123 következő >> végére >>> 30 hozzászólás
Moderálásra küldöm 30. picmook 2009.05.28. 06:21

Fuh mennyi okos van xD Amúgy én is mikor megláttam, mondom ezt ne, úgy jöttem ki, h csak meglegyen a hármas xD Végülis ötös lett, és tényleg nem volt olyan nehéz, amilyennek első ránézésre tűnik, de szerintem akik így lazáznak, h pf mi volt ez, majd nézni fognak akkor, ha ők érettségiznek, mert ahogy peaches is mondta, máshogy reagálsz stresszhelyzetben...És mindig az tűnik könnyebbnek, amit a másik írt.
Dediboy91, ha faktos vagy, kezdjük ott, hogy miért a középszinteset nézegeted? xD Ezt se tudom felfogni, mindegy xD Akkor derviálj drágám, amennyit akarsz. Középszinten nem is követelmény. Ajánlom figyelmedbe az emelt szintű érettségi matematikából című részt. Amúgy meg, jah, nem kell tnaulni, ha az ember el akar menni gépészmérnöknek, ami egyébként nagyon jó a második zh-ig, ha konkrétan azért jelentkezel, hogy menj valahova. Nem tudom, mondjuk azért a Corvinusra bejutni nemezetközi tanulmányokra vagy kommunikációra....Ahhoz azért lehet hogy kell 1 picit:) Bár nektek biztos vagyok… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 29. peaches 2009.05.23. 19:55

deriválás, differenciálszámítás... ahha... csak, hogy tudd, egyik sem 12-es anyag!!! ha a tanítás színvonala egyenlő a 0-val, nem lehet nehezebb érettségit összeállítani. a faktosok meg olyan könnyen beszélnek, nem rajtam múlt, hogy nem lettem faktos, hanem a kedves tanáromon, aki nem kedvelt és nem szívesen látott alapórán sem... az alapóra pedig az osztályfőnökizésből meg a lelkizésből állt... ha nem mentem volna előkészítőre, akkor gyenge lett volna az érettségim, függetlenül attól, hogy mi anyag és mi nem.. a 11-es és 10-es nemzedéknek pedig üzenem, hogy steresszhelyzetben egészen máshogy reagál az emberi agy, itthon én is megírom 1 óra alatt... és kiváncsi leszek, hogy hogyan fogtok érettségizni, mindig pont azoké lesz a leggyengébb akik állandóan pattognak, hogy oh ez milyen könnyű... csak abba nem gondol bele egyik sem, hogy egy egészen más helyzet...

Moderálásra küldöm 28. dediboy91 2009.05.06. 19:27

Teljesen egyetértek veletek. Én most 11.-es vagyok és faktos csoportba járok és a gömbösön meg a tangenses feladaton kívül számológépet nem használtam, függvény táblázatot meg egyáltalán nem és kicsivel több mint egy óra alatt lettem kész pár apró hibával..... szóval ennyit a kemény érettségiről.. A mostani 12.es anyag ( deriválás,differenciál számítás, analízis stb...) még messziről sincs benne.A 11.-es anyagból 2 feladat ( logaritmus,sorozat) volt az is a teszt részéből.... de ha valakinek 10.es fejjel van egy kis esze meg talán egy számológépe és függvény táblázata az lazán megcsinálhatta volna... A Matematikának az a lényege, hogy logikára oktasson nem? De ez pont az ellenkezője, függvénytáblázatból kinézhető egyszerűen behelyettesíthető képletekre adtak körmesét....Mindegy haladunk ahova haladunk:)
Szép napot!

Moderálásra küldöm 27. csigabiga 2009.05.06. 12:54

22. hozzászólás Alniyat 2009.05.05. 18:28

Korrekt, igazad van.

25. hozzászólás komi59 2009.05.06. 09:58

,,Most nem kell felvételizni, lassan már tanulni sem."
Kitalálom: Csonka János Műszaki?

Moderálásra küldöm 26. Kaccat 2009.05.06. 10:30

Kabátos feladat (nem számoltam ki, feltételezem, hogy jó a megoldás)
azért 7 a megoldás, mivel X < 7,5 vagyis egyértelműen kisebb, nincs ott az egyenlőségjel, és 7,5-nél a 7 kisebb :-)

Én elsőre mikor megnéztem a feladatokat, akkor úgy gondoltam, hogy szívás, és nekünk annak idején még a zöld könyves időszakban könnyebb volt, de alaposan elolvasva tényleg elég egyszerű feladatok voltak (oké a valószínűség számítás, az kicsit meredek, de a feladat egyszerű, bár azt mi középiskolában nem tanultuk)
A "statisztika" meg egyszerű alapműveletek voltak :-)

Moderálásra küldöm 25. komi59 2009.05.06. 09:58

Ez vicc!
Az idei középszintű matematika érettségi feladatsort egy átlagos nyolcadikos is képes elégségesre megoldani!

A kreativitást igénylő feladatok helyett, a lusta diák lexikális ismereteire épít, alapszintű (nem közép), gyenge szinvonalú feladatokkal.

Az az érzésem, hogy a felelős szakember gárda egyszerűen nem tudja mi a követelmény a középszintű képzésben, vagy csak szeretnék az amerikai középiskolák szintjére zülleszteni a magyar oktatási rendszert. Az idei középszintű matematika érettségi mindkét esetre bizonyíték.

Nem a kétszintű rendszerben érettségiztem, ezért az érettségim középszintűre deklarálódott! Miért??
A volt tanáraimra még most is büszke lehetek, és az érettségim elég volt az egyetemi felvételi dolgozat eredményes megírásához. Most nem kell felvételizni, lassan már tanulni sem.

Moderálásra küldöm 24. dediboy91 2009.05.05. 22:51

SZiasztok!
Az emeltes feladatok előreláthatólag mikor lesznek fent?

Moderálásra küldöm 23. baja2005 2009.05.05. 21:13

Bocs, ez valami vicc?? Ez egy érettségi??? Azt hittem általános iskolai feladatok. Röhej

Moderálásra küldöm 22. Alniyat 2009.05.05. 18:28

15. hozzászólás csigabiga 2009.05.05. 15:58

Csigabiga! Nincs a jelöléssel semmi baj, egyértelműen jelölte a tanárnő.
lkkt(24;80) ez így jó, de valóban [24;80] jelenti a 24 és 80 legkisebb közös többszörösét.
Legyél kicsit rugalmasabb. :)
A javító tanárok is azok szoktak lenni :)

Moderálásra küldöm 21. Giancarlo 2009.05.05. 18:24

köszönöm és reménykedek! :-)


30 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Romák elleni támadások - az FBI a napokban érkezik

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!