Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Érettségi 2010 - Mi a teendő a 2005 előtt érettségizetteknek?

A felvételi során nem kerülnek hátrányba azok, akik régebben érettségiztek, előttük is nyitva áll a felsőoktatás. A felvételi eljárás során egységes szempontok alapján rangsorolják a jelentkezőket - függetlenül attól, mikor érettségiztek.

Alapképzésre (és egységes, osztatlan képzésre), valamint felsőfokú szakképzésre az jelentkezhet, aki legalább érettségi bizonyítvánnyal vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal, tanúsítvánnyal, oklevéllel rendelkezik, függetlenül attól, hogy a jelentkező 2005 előtt vagy azt követően tette le rendes érettségi vizsgáját.

A pontszámításról itt olvashat bővebben, egy másik cikkünkben pedig különböző példákkal illusztráljuk a számítás menetét.

2005 előtti érettségi

Akik a kétszintű érettségi bevezetése előtt fejezték be középiskolai tanulmányaikat, azaz 2005 előtt szereztek érettségi bizonyítványt, nem kell feltétlenül újra érettségizniük. Korábbi eredményeik nem évülnek el, időkorlát nélkül felhasználhatják továbbtanulásuk során a felvételi eljárásban.

A 2005 előtt szerzett érettségi eredmények automatikusan (tehát külön elismertetés nélkül) középszintű érettséginek minősülnek és az érdemjegyek az alábbi százalékos teljesítményeknek feleltethetők meg:

a.. a) jeles (5) középszint, 100%,
b.. b) jó (4) középszint, 79%,
c.. c) közepes (3) középszint, 59%,
d.. d) elégséges (2) középszint, 39%.

Az érettségi pont számításakor nincs különbség az emelt szintű és a középszintű érettségi vizsgán elért százalékos eredmény között, így a 2005 előtt letett érettségi vizsgaeredmény automatikusan beszámítható a felvételi eljárás során.

Diplomával alapképzésre

Fontos kiemelni, hogy mindenkit, aki alapképzésre (egységes, osztatlan képzésre), valamint felsőfokú szakképzésre jelentkezik, a középiskolai, illetve érettségi eredményei alapján rangsorolják.

Abban az esetben is ezeket az eredményeket veszik figyelembe a felvételinél, ha a jelentkező már rendelkezik diplomával, felsőfokú végzettséggel. Az 1996 előtt érettségizőknél előfordulhat, hogy az intézmény adott esetben figyelembe veszi az oklevél meglétét ahhoz, hogy érettségi pontot számoljanak a jelentkezőnek.

Azt is fontos kiemelni, hogy a felsőfokú oklevélért nem jár többletpont. Kizárólag abban az esetben kapható érte többletpont, ha az oklevél egyenértékű egy felsőfokú (C1) államilag elismert komplex (C) típusú nyelvvizsgával.

Szöveges értékelés az érettségin - 1974

Akik 1974-ben érettségiztek, az értékelésük szövegesen történt. Ezeket az érettségi eredményeket a felvételi eljárásban a következőképpen minősítik:

a.. a) megfelelt: középszint 79%;
b.. b) jól megfelelt: középszint 100%.

Kell-e feltétlenül újra érettségizni?

Akik a felvételi eljárás événél korábban tették le rendes érettségi vizsgájukat, azok számára adott a lehetőség újabb érettségi vizsgát tenni egy, kettő vagy akár több tárgyból is.

A jelentkező egyéni döntésétől függ, hogy a felvételi érdekében tesz-e újabb érettségi vizsgát vagy pedig a már meglévő eredményeivel vesz részt a felvételi eljárásban. Abban az esetben azonban, ha a jelentkező nem rendelkezik a szakon előírt érettségi tárgyak közül legalább kettőből érettségi eredménnyel, nem lehet felvételi pontot számolni, mivel nem teljesítette a felvételi alapvető feltételét (lényegében a jelentkezése érvénytelen). Ezért amikor a jelentkező mérlegeli, hogy a felvételi érdekében szándékozik-e érettségi vizsgát tenni, az első és legfontosabb, amit ellenőriznie kell, hogy a szakon előírtak közül legalább kettőből van-e érettségi eredménye.

Ez alól kivétel: ha a felsőfokú végzettséggel rendelkező jelentkezőnek a meghatározott vizsgatárgyak közül csak egyből van érettségi eredménye, viszont 1996 előtt érettségizett, akkor ebből az egy tárgyból megállapított eredményének kétszerezésével kell kiszámolni az érettségi pontjait. Ha a meghatározott tárgyakból legalább kettőből is van érettségi eredménye, akkor az általános szabályt kell alkalmazni.

Ezen kívül még egy eset van, amikor mindenképpen szükséges külön érettségit tenni: általános orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvosi egységes, osztatlan képzéseken, anglisztika, germanisztika és romanisztika szakok egyes szakirányain kötelező az emelt szintű érettségi eredmény teljesítése. Ha a jelentkező nem, vagy csak közép szinten rendelkezik az adott érettségi tárgyból eredménnyel, akkor szintén nem számolható érettségi pont.

Az egyes szakok érettségi vizsga követelményeit a Tájékoztató 1. sz. táblázata tartalmazza.

Új érettségi vizsgára akkor kell, vagy lehet jelentkezni, ha a felvételiző:

a.. a felvételi szempontjából az érettségi pont számításához szükséges előírt tárgyból egyáltalán nem rendelkezik érettségi eredménnyel (ekkor mindenképpen szükséges érettségit tenni),
b.. rendelkezik érettségi eredménnyel, de nem az előírt szinten: általános orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvosi egységes, osztatlan képzésekre, germanisztika, anglisztika, romanisztika alapszak egyes szakirányaira való jelentkezéskor (ekkor is szükséges az emelt szintű érettségi teljesítése),
c.. rendelkezik érettségi eredménnyel, de a kedvezőbb pontok elérése érdekében annak szintjén emelni szeretne,
d.. eredményén - ugyanazon a szinten, de - javítani szándékozik.

Ha a jelentkező úgy dönt, hogy érettségi vizsgát szeretne tenni, akkor arra mindenképpen figyelnie kell, hogy a felvételi jelentkezéstől elkülönülten kell azt megtennie.

Az érettségi vizsgára történő jelentkezésről bővebb információt az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságaitól (www.oh.gov.hu) lehet kapni.

Kötelező az emelt szintű érettségi vizsga?

Néhány alapképzési szakra - általános orvos, fogorvos, gyógyszerész, állatorvosi egységes, osztatlan képzéseken, germanisztika, anglisztika, romanisztika szakok bizonyos szakirányaira - jelentkezőknek az adott érettségi tantárgyból emelt szintű érettségit kell tenniük, a többi szakra elegendő középszintű érettségi eredmény.

Az Egyetemek, főiskolák oldalain, ha kötelező az emelt szintű érettségi vizsga, akkor az érettségi tárgy mellett (E) jelölés található.

Hogyan számolnak tanulmányi pontot a régi érettségi eredményből?

A tanulmányi pontok időkorlát nélkül számíthatók, azaz a középiskolai tanulmányok folytatásának, illetve befejezésének évétől független a tanulmányi pont számítása!

A százalékos értékelési módszert alkalmazó érettségi rendszer bevezetése előtt teljesített érettségi eredményeket a tanulmányi pontok számításakor ugyanúgy számolják át százalékos eredménnyé, mint az érettségi pontoknál: jeles (5) 100%, jó (4) 79%, közepes (3) 59%, elégséges (2) 39%.

Más volt az érettségi tárgy neve - szakmai előkészítő tárgyak megfeleltetése

A szakok és a hozzájuk tartozó érettségi vizsgatantárgyakat (közismereti és szakmai tárgyak egyaránt) összefoglalva megtalálhatók az 1. sz. táblázatban.

A közismereti érettségi tárgyak honlapunk Egyetemek, főiskolák menüpontjának táblázataiban adott alapképzési szaknál, illetve egységes, osztatlan képzésen az érettségi követelmények oszlop megfelelő részénél. Az adott jelentkezési helyen figyelembe vehető szakmai előkészítő tárgyak felsorolása külön olvasható a táblázat alatt, a szakhoz tartozó lábjegyzetben.

A 2005 előtt érettségizettek esetében előfordul, hogy az érettségi bizonyítványban szereplő szakmai tárgyak elnevezései nem egyeznek meg a kétszintű érettségi rendszerben használt - és az érettségi pontok számításához követelményként meghatározott - szakmai tárgyak elnevezésével. Azonban ezek a 2005 előtti érettségi tárgyak bizonyos esetekben megfeleltethetők a kétszintű érettségi rendszerben meghatározott szakmai előkészítő tárgyakkal.

Az Érettségi tárgyak megfeleltetése című cikkünkben található megfeleltetési táblázatban mindenképpen érdemes utánanézni, hogy a bizonyítványban szereplő szakmai érettségi tárgy egyértékű-e az érettségi pont számításakor a választott szakon előírt szakmai tárggyal. A táblázatban szereplő tárgyak megfeleltetése automatikusan történik, nem szükséges ezt külön kérnie a felvételizőnek.

Abban az esetben, ha nem található meg a tárgy a táblázatban, akkor érdemes egyedi elbírálást kérni, hogy az adott szakmai érettségi tárgyat egyéni úton megfeleltessék a kétszintű érettségi rendszer valamely tárgyának. A megfeleltetést a jelentkező kérelmére az Oktatási Hivatal végzi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt egy kerékpáros Nagymányoknál

Holtan találtak egy kerékpárost a Tolna megyei Nagymányokon - közölte a rendőrség csütörtökön. Tovább olvasom