Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Érettségi: Ady, Csokonai, Sánta

Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik. E tárgyból középszinten 92 826-an, emelt szinten 4302-en vizsgáztak.

Középszinten az írásbeli része egy kötelező szövegértési feladat volt. Az érettségizőknek egy Bécs környéki fogadókról, borkóstolókról szóló írást kellett értelmezniük. A szövegben – diákok elmondása szerint - német szavak is szerepeltek. Bár az érettségizők többsége - egy kivételével - azt mondta az Indexnek, hogy könnyű volt a feladat, egyetlen egy sem tudta felidézni pontosan, hogy a heurigerekről van szó, vagyis azokról a borkimérésekről, ahol újbort lehet kapni.

Az egyik választható feladat középszinten a modern és a régi adathordozók előnyeinek és hátrányainak az összehasonlítása volt, az egyik vizsgázó szerint érvelni kellett amellett, hogy megmaradnak-e a könyvek vagy a digitális tartalmak. A vizsgáról távozók szerint ez volt a legkönnyebb feladat, sokan választották ezt. Volt, aki szerint egyébként a könyvek azért maradnak majd fenn, mert ez olyan hagyományos, szép és stílusos dolog, amihez érdemes ragaszkodni, másrészt a metrón nehezebb laptopokon olvasni.

A másik lehetőség Sánta Ferenc egy rövid novellájának (Kicsik és nagyok) elemzése, a harmadik pedig Ady Endre és Csokonai Vitéz Mihály egy-egy szerelmes versének az értelmezése volt. Adytól a Meg akarlak tartani című vers szerepelt, és a CD-k és könyvek közötti érvelés után ezt választották a legtöbben, mert ez tűnt nekik a legkönnyebbnek.

Az általunk megkérdezettek a legjobban a magyar érettségitől tartottak eredetileg, utána viszont azt mondták, hogy ha ez tényleg ilyen könnyű volt, akkor már matematikából sem lehet olyan nehéz a vizsga.

Az MTI diákoktól származó értesülései szerint emelt szinten Kosztolányi Dezső és Krúdy Gyula volt többek között a hétfői írásbeli érettségi feladat. Kosztolányi két művének összehasonlítása szerepelt, amelyhez nyelvi-műveltségi teszt kapcsolódott. A diákoknak például metaforákat, szinonimákat kellett keresniük a művekben. Az érettségizőknek fel kellett ismerniük még négy versrészlet szerzőjét is.

Feladatul kapták emellett Krúdy Gyula egyik novellájának elemzését, amelyhez kapcsolódva az volt a kérdés, hogy az elégikus-nosztalgikus hangulatot milyen jelzők és írói vonások biztosítják. Reflektálás egy korjelenségre feladatban arról kellett írniuk, hogy a történészek által írt szövegek egyenértékűek-e az irodalmi szövegekkel.

Volt egy olyan feladat is, hogy a magyar nyelv megőrzését támogató honlapra írjanak levelet arról, hogy a boltok neveiben idegen kifejezések is szerepelnek. Hivatalos tájékoztatást a tételekről és a hozzájuk kapcsolódó feladatokról az oktatási tárca biztonsági okokra hivatkozva kora délutánra ígért.

(Index, MTI)


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyújtogattak az elégedetlen franciák

Franciaország MTI Több száz gépkocsit gyújtottak fel Párizsban és az ország nagyobb városaiban, 270… Tovább olvasom