Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Érettségi: jövőre interneten megy?

Az interneten küldené el az érettségi tételeket az iskolákba jövőre az Oktatási Minisztérium. 

A tétellopás nyomán előállt botrány után rendkívüli események nélkül zajlik az érettségi. Vitatják viszont, hogy jogszerű-e a miniszter döntése a matekvizsga megismétléséről. Firtatják az új tételek előállításának költségeit is. A szaktárca már a jövőre is gondol, s ezután a tételeket elektronikus formában továbbítaná a vizsgahelyekre. 
 
 
A gye­re­kek­nek ár­tott, aki nyil­vá­nos­ság­ra hoz­ta a té­te­le­ket. A ma­tek­érett­sé­gi megis­mét­lé­sétől a pszi­cho­ló­gus sze­rint még­sem kell fél­ni, mert nem az új­raírás okoz lel­ki tö­rést, ha­nem a csa­lás­sal elért ered­mény.

Az interneten küldené el az érettségi tételeket az iskolákba jövőre az Oktatási Minisztérium – értesült lapunk. A terv részletei egyelőre nem ismertek, annyi bizonyos, hogy a már meglévő közintézmények közötti informatikai hálózatot, az úgynevezett Közhálót használná a tárca, már ha megvalósul az elképzelés. Az új rendszerben mindegyik tantárgy feladatlapjait a megírás előtti éjjelen kapnák meg az intézmények. Előtte még a hálózatra sem kerülnének fel a tételek, így az sem juthatna hamarabb a feladatsorokhoz, aki feltöri a rendszert. Így a tételeket a kiosztás előtti órákig csak tíz ember ismerné, míg eddig több ezren férhettek hozzájuk. A tárca tájékoztatása szerint még idén befejeződnek azok a fejlesztések, melyek ehhez szükségesek, így a köztisztviselői elektronikus aláírási rendszer és az egységes oktatási azonosító kiépítése. Úgy tudjuk, szóba került az is, hogy számítógépen vizsgáznának a diákok, ám ez a tárca szerint egyelőre megvalósíthatatlan. Országos vizsgát a minisztérium szerint jóval fejlettebb országokban sem szerveznek interneten.

Az elektronikus tételtovábbítás lehetőségét firtató újságírói kérdésekre Magyar Bálint miniszter korábban azt mondta, két-három milliárd forintba kerülne minden iskolába nagyteljesítményű fénymásolókat és nyomtatókat telepíteni. Jelenleg mégis ez tűnik az egyetlen teljesen biztonságos megoldásnak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán módszerből merít erőt

A Győrben élő 25 éves Zsóka egy élelmiszer-ipari cégnél dolgozik, életében fontos szerep jut a… Tovább olvasom