Délmagyar logó

2017. 12. 11. hétfő - Árpád -1°C | 13°C Még több cikk.

Érezteti hatását

a cukorrépareform

A tavalyi 46 eurós tonnánkénti átvételi ár helyett idén csupán 32 eurót kapnak a cukorrépa-termelők. A különbözetre igényelhető támogatás, a jövedelmezőség ugyanakkor évről évre csökken.
A tavalyi 30 hektárral szemben idén 14 hektáron vetett cukorrépát a szakonyi Hasza Zsolt. A családi gazdálkodó azt mondja, már most biztos, hogy jelentősen kevesebb pénzt kapnak a répa tonnájáért, mint az elmúlt évben. Ezen az áron még megéri a répával foglalkozni, de ha tovább csökken az átvételi ár, akkor el kell gondolkodniuk a folytatásról.
– A kiadásaink nem csökkentek, éppen ellenkezőleg, drágább lett az üzemanyag, a vegyszer, a vetőmag – panaszolja a gazdálkodó. – A költségeinket növeli az is, hogy hektáronként mintegy hatvanezer forintba kerül a betakarítás. Azt viszont el kell ismernem, hogy az édes növény még mindig a legmagasabb árbevételt hozó mezőgazdasági termény.
A répatermelők szervezetbe tömörültek, közösen hatékonyabban léphetnek fel az ártárgyalásoknál, és kedvezményt kapnak, például a vetőmag megvásárlásánál. Dorogi Árpád, a Nyugati Határszél Cukorrépa Szövetkezet elnöke elmondta, már most lehet érezni a cukorrendtartás hatásait. – A répa minimális árát 25 euróban határozták meg, ezen az áron viszont már ráfizetéses – tette hozzá a szakember. – A minimumszint nem jelenti azt, hogy a gyárak ne adjanak ennél többet. Nekünk az a dolgunk, hogy a tárgyalások során a lehető legnagyobb összeget érjük el. Az is bizonyos, a következő években csökkenni fog a cukorrépa-termelők száma. A kérdés az, hogy a talpon maradók hajlandók-e növelni a területeiket. Legvégső esetben a hazai fogyasztás ellátása kerülhet veszélybe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől… Tovább olvasom