Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Erkölcsi válság van, alkotmányos nincs

Miként reagált a kormányoldal és az ellenzék Gyurcsány Ferenc miniszterelnök májusi balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülésére? Kinek az érdeke lehetett a kiszivárogtatás? Milyen mozgástere van a köztársasági elnöknek? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kértünk választ tegnap két politikai szakértőtől.
„ Gyurcsány Ferenc beszédének nyilvánosságra kerülésével kapcsolatban nem alakult ki alkotmányos válság, mert az országgyűlési többség továbbra is a kormány mögött van. Mivel a kabinet elmozdításának összes lehetősége parlamenti többséghez kötött, és ebben az államfőnek sincsenek alkotmányos lehetőségei, ezért egyelőre nem beszélhetünk a miniszterelnök pozíciójának megrendüléséről” – nyilatkozta a Kisalföldnek Juhász Attila, a Political Capital Institute vezető elemzője. A szakértő szerint az első órák nyilatkozatai alapján a kormányoldal és a miniszterelnök úgy igyekszik a maga javára fordítani az ügyet, hogy minden szereplési lehetőséget megragad annak kifejtésére, miben más ez a kormány, mint minden korábbi.
„ Gyurcsány Ferenc a felvétel kiszivárgása óta úgy beszélhetett a reformokról, a megszorítások szükségességéről és hosszú távú céljairól, hogy elhatárolhatta magát a Fidesznek az emberek értelmetlen megsarcolásáról szóló bírálataitól. A legnagyobb ellenzéki párt számára nem jelent egyértelműen pozitív helyzetet a botrány: miközben ugyanis a csúcsára ért a párt »hazugságkampánya«, a Fidesz nem állhat a demonstrálók mellé, nem építhet az elégedetlenségre, mert ezzel könnyen támadhatóvá válna, ahogyan történt ez az elmúlt napokban, vagy négy évvel ezelőtt, hasonlóan az önkormányzati választás előtt. A Fidesz ráadásul könnyedén beszorulhat abba a helyzetbe, hogy a kormányt a választások előtti tevékenysége, hazugságai miatt támadja, miközben a kormányoldal már arról beszél, hogy a jelenben és a jövőben mit tesz” – tette hozzá. Megjegyezte, hogy Sólyom László köztársasági elnök reakciója kompromisszumot jelent: miközben felhívta arra a figyelmet, hogy nincs alkotmányos lehetősége a beavatkozásra, élesen elítélte a miniszterelnököt, ami azonban csak kevés segítséget jelent a határozottabb beavatkozást követelő ellenzéknek.
Dr. Kákai László, a Pécsi Tudományegyetem politikai tanulmányok tanszékének adjunktusa kérdésünkre úgy vélte, sok jel utal arra, hogy kormányzati körökből, tudatosan szivárogtatták ki a balatonőszödi beszéd hivatalos felvételét. Fel is sorolt néhányat: az MSZP nem indít belső vizsgálatot és nem tesz feljelentést; Gyurcsány Ferenc nagyon higgadtan reagált, miközben a kormányoldal a kommunikációs zavar legkisebb jelét sem mutatja, szemben az augusztus 20-i viharos tűzijátékkal, amikor a miniszterelnök későn szólalt meg, és napokig nem tudták összehangolni, ki mit mondjon. A politológus szerint a botrány akár a kormányfő érdeke is lehet, hiszen azt mondhatja, „eddig mindenki hazudott, ebből elég volt, felelős politizálásra van szükség, amire én vagyok képes”. „Az ellenzék visszafogott reakciója helyesnek tűnik, mert ellenkező esetben az a vád érhetné, hogy a jobboldal áll a kiszivárogtatás mögött” – magyarázta.
Dr. Kákai László kifejtette: a kérdés az, ezek után milyen morális alapja maradt a miniszterelnöknek a megszorítási csomag végigviteléhez, milyen erkölcsi alapon kérhet jogkövető magatartást – például a megemelt adók befizetését – az állampolgároktól. „Erkölcsi válság van, alkotmányos nincs. Miután az MSZP a miniszterelnök mögött van – nem is tehet mást, hiszen minden frakciótag hallotta a beszédet, majd utána megszavazta a törvényjavaslatokat –, a következmények az ellenzéken és a magyar társadalmon múlnak. Lehet, hogy a többség ezen is túllép, mint ahogy túllépett Medgyessy Péter D–209-es ügyén is” – mondta az adjunktus.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyháziak a forradalomban és a megtorlás idején

Veres András szombathelyi megyés püspök pénteken Mosonmagyaróváron a Barankovics Akadémián 1956… Tovább olvasom