Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Erős földrengés Irán nyugati részén

Legalább harmincnyolc halottja van annak a nagy erejű földrengésnek, amely pénteken reggel rázta meg Irán nyugati részét - közölte egy iráni tisztviselő az állami televízióban. A Loresztán tartomány 40 települését sújtó természeti csapás következtében több mint 700-an sebesültek meg.
A Loresztán tartomány 40 települését sújtó természeti csapás következtében több mint 700-an sebesültek meg. Az egymást követő három földmozgás magnitúdója 4,7 és 6,0 között volt a Richter-skálán. A strasbourgi szeizmológiai intézet műszerei szerint a rengések epicentruma az északi szélesség 32,86 fokának és a keleti hosszúság 48,30 fokának metszéspontjában helyezkedett el. (Ebben a térségben található a műemlékeiről híres Szúza városa, az ókori Perzsiát meghódító Nagy Sándor által szervezett "szúzai menyegző" egykori színhelye.)

Az erős rengések következtében az érintett térségben megszakadt az áramszolgáltatás, nem működnek a hálózatos telefonok. A teheráni televízió jelentése szerint Irán számos részéből indultak mentőosztagok Loresztán tartományba. A hatóságok attól tartanak, hogy az áldozatok száma tovább fog emelkedni.

Irán két tektonikus lemez találkozásánál helyezkedik el, emiatt az ázsiai országban meglehetősen gyakoriak a földrengések. A legutóbbi, pusztító erejű rengés 2003 decemberében következett be az ókori építményeiről híres Bám városának közelében, Irán déli részén. Az akkori katasztrófa 31 ezer ember életét oltotta ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esküvő: négy év után négyesben

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, mit húzol ki belőle, s ezen az alapon még fontosabbnak tűnik, hogy az ember a csalódások után se adja fel a boldogság keresését. Vadászék megismerkedésének története is ehhez ad biztatást és nemrégiben azzal teljesedett ki, hogy Henriette és Attila romantikus megoldást választva csupán két tanú jelenlétében járult az anyakönyvvezető elé. Tovább olvasom