Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Erősebb a forint

Több mint egy forinttal erősebben nyitott a forint a kedd délutáni értékénél. A piac már a hétfői kamatdöntésre vár.

A forint csütörtökön reggel erősebben nyitott a bankközi devizapiacon, az euró 262,00/10 forint volt, szemben a kedden négy óra tájban jegyzett 263,20/50 forinttal. A forint 7,19 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A keddi, 262,50-266,40 forint közötti heves euró árfolyam ingadozás estére lecsillapodott, késő estére 262 forint alá is "benézett" a kurzus. A szerdai magyarországi bankszünnapon a forint nem került a befektetők érdeklődésének homlokterébe, a régió piacain pedig erősödtek a valuták, s ez jó kezdést biztosított a forint számára is csütörtökön.

Kérdés, hogy ez a tendencia mennyire marad tartós. Piaci szereplők szerint a döntő most is az amerikai kamatemelkedés esélyeihez fűzött várakozás lesz, ami az utóbbi két napban csökkenni látszik.

A csütörtöki üzleteket már hétfői értéknappal kötik a piacon, ezért az árfolyamok alakulásában szerepet játszik a monetáris tanács hétfői üléséhez fűzött várakozás is - mondták a piacon. Most már kevés esélyt látnak a jelenleg 6 százalékos jegybanki alapkamat hétfői emelésére.

A dollárral 217,10/30 forinton kereskedtek reggel, csaknem három forinttal a keddi 220,00/30 forintnál.

Az állampapírpiacon ma a 2011/B ötéves, és a 2016/C tízéves államkötvények aukcióit tartják, kedden délután 7,27 százalékon, illetve 7,25 százalékon vették ezeket a kötvényeket a másodpiacon. A kereskedők szerint a külföldi befektetők bizalmának fokmérője lehet a mai aukciók sikere, amelyre 45 milliárd, illetve 35 milliárd forintnyit ajánlott fel az Államadósság Kezelő Központ.

Ha a múlt heti forintgyengülést átmenetinek tekintik, akkor lesz elegendő kereslet a papírokra, hiszen a külföldiek kezében lévő államkötvény állomány március 10-i adat szerint 2.735,9 milliárd forint rekord közeli összeget mutat, a forint jelentős gyengülése ellenére nem indult meg a kivonulás a magyar állampapírokból. Csütörtökön reggel a másodpiaci hozamszintek 1-2 bázisponttal csökkentek ugyan a keddihez képest, de továbbra is magasan vannak.

A forintpiacon a hosszabb lejáratokon kezdik visszaárazni az esetleges kamatemelés

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívet formált a franciasalátából

Zsűrink Kóródiné Horváth Borbála puttonyos káposztáját választotta a második negyedév legjobb… Tovább olvasom