Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

Értékelés zárt ülésen, titkosítva

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Nemzetbiztonsági és Rendészeti Bizottságának összevont keddi ülésén személyeskedésektől sem mentes vitában az október 23-i eseményeket elemezték. Ellenzéki képviselők szerint nem volt indokolt a zárt ülés elrendelése és az elhangzottak 80 évre történő titkosítása. Az MSZP ma tart sajtótájékoztatót az ügyben, de hangsúlyozták: „Simicskó és Lázár több hamis állítást tett” az esetről.
Az ülésen – ami kezdetben nyílt volt, később zárt, aztán ismét nyílt – Bene László országos rendőrfőkapitány és Gergényi Péter fővárosi rendőrfőkapitány is értékelte az október 23-án történteket. Bene László többek között elmondta: a rendőrségnek nem volt szándékában a Fidesz nagygyűlésén részt vevőkre „rátolni” a randalírozókat, a rendőri akció rádióforgalmazása is bizonyítja, nem akarták a zavargókat az Astoriához engedni. Szilvásy György kancelláriaminiszter kijelentette: tudomásukra jutott olyan információ, hogy a Fidesz-rendezvényt megzavaró randalírozók szervezkednek, ezt azonnal továbbították a megfelelő helyre. Deutsch-Für Tamás (Fidesz) hazugnak nevezte az állításokat. Az ellenzéki politikus – elmondta: a rendőrség békés emberekre támadt, akik az ünnepségen vettek részt. Hozzátette: a rendőrségtől az Astoriánál tartott rendezvény előkészítése során olyan információkat kaptak, amelyek szerint nincs utcai rendbontásra utaló jel, a nagygyűlés biztonságát nem veszélyeztetik.
Nem volt indokolt a keddi zárt ülés elrendelése – közölte az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának KDNP-s elnöke tegnap – mondta Simicskó István a Lázár János fideszes képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatón. Az ellenzéki politikus szerint a zárt ülésen elhangzott információk már korábban a sajtóban megjelentek, így sem az, sem az október 23-ával kapcsolatos információk 80 évre szóló titkosítása nem volt indokolt.
Lázár János, a rendészeti bizottság fideszes elnöke közölte: a Fidesz véleménye szerint vitathatatlan, hogy október 23-án voltak olyan események, amelyek rendőri intézkedést igényeltek. Ugyanakkor megerősítette: a Fidesz rendezvényén részt vevőknek, a Fidesznek nem volt közük a rendbontáshoz, a rendbontókhoz.
Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője telefonos tájékoztatón reagált az ellenzéki politikusok által elmondottakra. Szerinte Simicskó és Lázár több hamis állítást tett szerdán, arról azonban, hogy konkrétan mik ezek a kijelentések, ma tart sajtóértekezletet az MSZP. Az MSZP-s képviselő szerint a keddi zárt ülés egyes részleteit nyilvánosságra lehetne hozni a törvények betartása mellett.
Mivel minősített adatokról volt szó, nem volt mód nyílt ülésen ismertetni azokat – jelentette ki az MTI kérdésére a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok szóvivője. Vajda Péter elmondta: a kancelláriaminiszter által zárt ülésen ismertetett dokumentumok egyértelműen bizonyítják: nem igaz az, hogy a rendőrök „nyomták” a tüntetőket a Fidesz-gyűlés színhelye, az Astoria felé, hanem a törvénytelen demonstráció résztvevői törekedtek erre, minden rendelkezésre álló eszközzel. A rendőrség ezt akadályozni igyekezett – mondta. A szóvivő végül azt mondta, most jogászok vizsgálják, miképpen lehet a nyilvánosság számára törvényesen hozzáférhetővé tenni a vonatkozó nemzetbiztonsági hivatali dokumentumok adatait.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukarestben túl szerénynek tartják a román biztos feladatát

A román politikusok egy részének öröme nem teljesen felhőtlen az ország leendő uniós biztosának… Tovább olvasom