Délmagyar logó

2016. 10. 21. péntek - Orsolya 10°C | 15°C

Érvénytelen az LMP népszavazási kezdeményezése

Az LMP 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez, 200 ezer kellett volna.
Az LMP 160 ezer aláírást gyűjtött össze népszavazási kezdeményezéseihez - jelentette be Vágó Gábor LMP-képviselő, amikor hétfő délután a párt aktivistáival leadta az aláírásgyűjtő íveket az Országos Választási Irodának (OVI) és az Országos Választási Bizottságnak (OVB).

A népszavazás kötelező kiírásához 200 ezer aláírás kellett volna (kérdésenként), így az Országgyűlésnek nem kell kiírnia a népszavazást. Az Országgyűlés azonban 100 ezer érvényes aláírás esetén is szabadon dönthet arról, elrendeli-e a népszavazást.

Vágó Gábor, az OVI V. kerületi Arany János utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján erre utalva úgy fogalmazott, van egy jó, és egy rossz híre; a jó híre az, hogy ki lehet írnia népszavazást a négy kérdésben, a rossz hír azonban az, hogy ez a Fideszen múlik.

Az épület előtt letett, az aláírásgyűjtő íveket tartalmazó kartondobozok előtt állva azt hangoztatta, több mint 160 ezer ember állt ki az "ügy" mellé, állt ki a kiszolgáltatottság ellen, ennyien nem kérnek a munkavállalói jogok megnyirbálásából, a tankötelezettségi korhatár leszállításából - mondta, a kérdésekre utalva.

Az ellenzéki képviselő szerint az Országgyűlésnek "joga és 160 ezer ember akaratából erkölcsi kötelessége", hogy kiírja a népszavazást a négy kérdésben. Ha nem teszi, a Fidesz azt bizonyítja, hogy fél az állampolgároktól, attól a visszajelzéstől, amelyet a kormányzati félidőben kaphat - fűzte hozzá.

Vágó Gábor úgy fogalmazott, hogy az aláírásgyűjtés négy hetében az LMP szervezete "teljes hatásfokon pörgött". Elmondta azt is, az aláírások több mint kétharmada vidékről érkezett, és rengeteg olyan embert értek el, akik eddig nem is foglalkoztak politikával, de a bőrükön érzik a kiszolgáltatottságot, nap mint nap.

A képviselő köszönetet mondott a 160 ezer bátor állampolgárnak, akik - szavai szerint - nem féltek a rendszertől, és aláírták a kezdeményezést.

Az MTI úgy tudja, van olyan kérdés, amelyikhez 158 ezer, és van, amelyikhez csaknem 165 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

Az OVB még hétfő késő délután ülést tart, ahol várhatóan arról döntenek, hogy elrendelik az aláírások hitelességének ellenőrzését; a testület határozata után erre 45 nap áll rendelkezésre.

Az aláírások hitelesítését a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala végzi egy 5 százalékos mintavétel alapján. A hitelesítés eredményéről, arról, hogy a hivatal hány aláírást talált érvényesnek, az OVB számára jelentést készítenek. (A jelentésben a mintavétel alapján azt állapítják meg, mennyi lehet a legkevesebb, illetve a legtöbb érvényes aláírásszám.)

Az OVB ezt követően az Országgyűlést tájékoztatja a népszavazási kezdeményezésről, annak eredményéről, ez után a parlament feladata az ügyben dönteni.

A párt március 5-én négy kérdésben kezdte meg az országos aláírásgyűjtést: a kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a tankötelezettség korhatára továbbra is 18 év maradjon, emeljék vissza az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát a jelenlegi kilencven napról a korábbi 260 napra, 100 napnál hosszabb próbaidőt ne lehessen kikötni és végül a szabadság kétharmadát a munkavállaló kérésének megfelelően kelljen kiadni.

Olvasóink írták

 • 11. Mozimasiniszta 2012. április 03. 19:17
  „A szakszervezetek ázsiója sem emelkedett eme kollaboráció következményeként !”
 • 10. szatyi 2012. április 03. 15:06
  „Ha a szakszervezeteket partnernek tekintették volna, talán más lenne az eredmény. De az LMP mindent maga akar megoldani, itt az eredmény!
  Most legalább rájöttek, hogy: "Egyedül nem megy..."”
 • 9. DobóI 2012. április 03. 10:52
  „Az liberális LMP felveheti a vörös szint, vörösre váltak az erőlködéstől..”
 • 8. szgd-i 2012. április 03. 06:19
  „Mostanra gyakorlatilag az LMP már csak a parlamentben létezik, gyanítom a következő választáskor ismét a bejutás lesz a cél, rezegni fog a léc rendesen. Hogy is van a mondás? Lakva ismeri meg az ember a másikat. Idővel szépen kiismerhető lett az LMP.”
 • 7. bambinaXX 2012. április 03. 05:17
  „Drága, én sem "félek a rendszertől", csak idióta kezdeményezéseitek voltak..
  Miért is kellene vkiket tanulásra kötelezni, ha nem akarnak? 14-16évesen már gyereket szülnek - menjenek csak dolgozni, hogy eltartsák őket! én inkább azt írnám alá, hogy a gyesnek/segélynek is legyen min. feltétele a munka!

  5! ez most hogy??”
 • 6. mattil 2012. április 03. 00:14
  „Nem vagyok egy LMP-fan, de azért érdekesnek találom, hogy ilyen címet kapott a cikk. Az aláírásgyűjtés ugyanis nem érvénytelen, hanem amint a cikkből is kiderül kevesebb mint 200ezer, ezért nem kötelező jellegű kiírni a népszavazást, hanem arról az Országgyűlés dönt. Attól tehát még, hogy nem lett valami kötelező jellegű, az aláírásgyűjtő ívek még érvényesek!”
 • 5. SP 2012. április 02. 20:40
  „Köztársasági elnök, a magyarok elleni kampány eredménye.”
 • 4. kontrapista 2012. április 02. 20:10
  „Megrázkódtak a hegyek és csak egy egér született ( szerb közmondás ), ez az eredménye a pultos áláírásgyűjtésnek. Gratula Schiffer Andrásnak és társaságának , megméretettek, de könnyűnek találtattak !”
 • 3. Mozimasiniszta 2012. április 02. 19:53
  „Addig oldalogtak a LoMPosok , mígnem kívül rekedtek a karámon ! A mocskolódásuk meg a bónusz játékuk sem használt a népszerűségi indexüknek, nem tagadták meg nációjuk mentalitását !
  Nagyon valószínű hogy a Fidesztől (és az országtól) ezután még feleennyi toleranciára sem számíthatnak !
  Az hogy 18 éves gyerek üljön egy padban a 14 évessel ? állati ! Valószínű hogy tovább lehetne az álláskeresési járadékot is fizetni, ha nem "kárpótlásra meg felzárkóztatásra" költenék ! jól körbehatárolható népségek számára ! Az utolsó két téma amiről szavaztatni akartak : az munka-adó és vállaló egyezsége !”
 • 2. klj-54 2012. április 02. 19:36
  „A magyar nép nem ostoba!
  Tessék olyan kérdéseket feltenni, aminek a megszavaztatása érdemben módosít valamit.
  Buta kérdésekre nincs vevő.”
 • 1. szentmiki 2012. április 02. 19:36
  „Amikor hatalmon voltak, akkor kellett volna nem 160000 ember sorsát képviselni, de akkor okos a paraszt, ha lejön a tanácsházáról!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Török Gábor politológus: Schmitt még időben mondott le

Török Gábor szerint napokon belül eldőlhet, hogy ki lesz az új köztársasági elnök - a politológus… Tovább olvasom