Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Érvénytelen lett a népszavazás a Tubes-hegyi lokátorról

Érvénytelen lett a Tubes-hegyre tervezett katonai lokátor-építéssel kapcsolatos helyi népszavazás vasárnap Pécsett, a szavazók többsége azonban elutasította a beruházást. A pécsi polgármester tárgyalni szeretne a kormánnyal a lokátor-építésről.
A választásra jogosult 127 128 állampolgár 32,51 százaléka, azaz összesen 41 328 járult az urnák elé. Az érvényes szavazatokat leadott választók 94,3 százaléka, azaz 38 870 elutasította a fejlesztést, 5,7 százalékuk, azaz 2343 ember pedig támogatta azt. A szavazatok közül 87 érvénytelen volt, 28 pedig nem került az urnákba. A referendum érvényességéhez egyébként a választópolgárok több mint felének részvételére lett volna szükség.

A népszavazást kezdeményező radarellenes civilek képviselői örültek az eredménynek. Peták Péter, az Istenúti Közösségért Egyesület társelnöke a városháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: bár a referendum érvénytelen lett, komoly eredmény, hogy néhány hetes kampányuk során több mint negyvenezer embert tudtak megszólítani, s ezzel megcáfolták azokat, akik azt mondták "csak néhány zöld képviselő hőzöng, hogy ne legyen radar a Tubesen". Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője a sajtó útján felszólította a kormányt, vegye figyelembe a szavazáson megjelent többség véleményét és álljon el az építkezéstől.

Tasnádi Péter polgármester és a közgyűlésben helyet foglaló frakciók vezetői a napokban úgy nyilatkoztak: akkor is figyelembe veszik a népszavazás végeredményét, ha az nem lesz érvényes.

A polgármester az előzetes eredmény tudatában újságíróknak azt mondta: köteles figyelembe venni azon tízezrek véleményét, akik vasárnap kifejezték akaratukat, ezért hétfőn tárgyalásokat kezd a kormánnyal arról, hogy "ebben a helyzetben milyen lehetőségek vannak a lokátorral kapcsolatban".

A Honvédelmi Minisztérium közleményben tudatta: álláspontjuk szerint a népszavazás azt tanúsítja, hogy a választópolgárok döntő többsége szerint nincs akadálya a Magyar Köztársaság légterét és a légiközlekedést biztosító 3D típusú radarállomás megépítésének. "A pécsi lakosság állásfoglalásának kialakításhoz megfelelő tájékoztatást kapott, ami elegendőnek bizonyult a megalapozott döntés meghozatalához" - olvasható a közleményben. Hozzáteszik: a kormány rövid időn belül határoz a megépítés teendőiről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marx nélkül Károly

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom