Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Érvénytelen népszavazás Balatonkenesén

A helyiek arról döntöttek, egyetértenek-e a tervezett új közigazgatási határokkal.
Érvénytelen volt a 2014-ben önállóvá váló balatonkenese-balatonakarattyai városrész településhatárai miatt kiírt helyi népszavazás vasárnap - tájékoztatott a város jegyzője.

Nánássy Elek elmondta: a névjegyzékbe 2994 főt vettek fel, ebből 1062-ben válaszoltak igennel vagy nemmel arról, hogy egyetértenek-e a leendő önálló Balatonakarattya szavazólapon ismertetett, tervezett határaival.

Mivel az érvényességhez a választók több mint fele meg kellett volna, hogy jelenjen, a helyi referendum érvénytelen - tette hozzá.

A népszavazáson 1053 érvényes szavazatot adtak le, 996-an nem értettek egyet a tervezett településhatárokkal, míg 57-en igen; az akarattyaiak mindössze tíz százaléka ment el voksolni - tájékoztatott a jegyző.

Tavaly Balatonkenese akarattyai városrésze helyi népszavazáson úgy döntött, hogy leválik a városról és önálló település lesz; a döntés-előkészítő bizottság kijelölte az új település elméleti közigazgatási határait. Vasárnap nemcsak az akarattyaiak, hanem az egész város szavazhatott arról, hogy egyetért-e ezekkel a határokkal.

Balatonakarattya és Balatonkenese közigazgatási határairól a 2014-es választásokat követően a két különálló önkormányzat hoz döntést, ha nem tudnak megegyezni, bíróság dönt róla.

Korábban írtuk:

Helyi népszavazást tartanak ma Balatonkenesén, arról döntenek, egyetértenek-e a tervezett új közigazgatási határokkal.

Tavaly Balatonkenese akarattyai városrésze helyi népszavazáson úgy döntött, hogy leválik a városról és önálló település lesz; a döntés-előkészítő bizottság kijelölte az új település elméleti közigazgatási határait. Ma nemcsak az akarattyaiak, hanem az egész város szavaz arról, egyetért-e ezekkel a határokkal.

A 3550 lakosú Balatonkenesén a 3014 választásra jogosult reggel hattól este hét óráig a négy kijelölt szavazóhelyiség valamelyikében szavazhat.

A népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választásra jogosultak több mint a fele elmegy szavazni, és akkor eredményes, ha a szavazók több mint fele azonosan dönt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megsemmisítették a budapesti Várbazár területén talált gránátot

A gránát kilőtt állapotban volt, és nagyon rossz volt a gyújtószerkezete. Tovább olvasom