Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Erzsi néni végleges

otthont keres

Lapunk folyamatosan figyelemmel kíséri azoknak az idős embereknek a kálváriáját, akik a téti egykori Harangvirág nyugdíjaspanzióból kényszerültek más lakhatási megoldás után nézni. (Kisalföld, 2005. november 29., december 3.) A 76 éves Török Erzsébet Péren talált ugyan egy befogadó családot, ám végleges otthont keres.
Török Erzsébet a végletekig elkeseredett is lehetne, mégsem az. P egyike azoknak az idős embereknek, akik 2–3 millió forintot befizettek a téti Harangvirág nyugdíjasotthonban való bentlakásért, ám most mind az új, mind pedig a régi tulajdonossal perben állnak. A legszomorúbb mégis az, hogy némi helyi önkormányzati segítséggel kinek-kinek magának kell megoldania a végleges lakhatását.

Becsapták, otthont keres

Török Erzsébet talált ugyan egy péri befogadó családot, ám végleges otthont, minimum egy lakható szobát keres. A 76 éves Erzsi néni sorsa több mint kalandos, hiszen a már nyugdíjas asszony 45 évig Dél-Afrikában élt. Három éve mégis úgy gondolta, hazatér szülőhazájába, a gyökerekhez. Álmában sem gondolta volna, hogy becsapják, s a pénze odavész.
– Egy békés hazába készültem, s lám félig-meddig hajléktalan vagyok – világítja meg a helyzetét az asszony. – A téti nyugdíjaspanziótól békét és csendes időskort reméltem, ehelyett most a bíróságra járhatok a pénzemért. Sajnos, nemcsak az én sorsom, hanem a többieké is szinte teljesen kilátástalanná vált, újabb milliókat ugyanis egyikünk sem tud a bentlakásért befizetni.

Miss Callanet hagyatéka

Hogy a legvertebb helyzetben is akad némi gyógyír, bizonyítja Erzsi néni élete, aki – eddig bárhova is sodorta az élet – mindannyiszor segítségül hívta a Callanetics-tornát.
– Ez a fajta mozgás az apró, finom mozdulatokra épít, segítségével a frissesség, a jó erőnlét és a derű is megőrizhető – tudtuk meg a péri művelődési ház kultúrtermében Erzsikétől, ahol heti két alkalommal a helyi lányokkal, asszonyokkal tornázik. – A módszer kitalálója Miss Callanet, aki súlyos autóbalesetéből e torna segítségével épült fel és mondott búcsút a kerekes székének. A mozgás is, az együttlét is lélekemelő nemcsak nekem, hanem azoknak is, akik hisznek a Callanetics-torna erejében – mondja.

Közösségben a fittségért

Nagyné Éva már régebben is szeretett volna hasonló foglalkozásra járni, így kihasználta az adandó alkalmat. Február óta rendszeresen tornázik, jótékony hatásúnak tartja a mozgást, azóta teherbíróbbnak érzi magát. Fekete Ágnes hasonló tapasztalatokról számolt be, amellett, hogy az edzőjüket rendkívüli asszonynak tartja.
Török Erzsébet egyébként Téten és Gyömörén is megismertette a lányokat, asszonyokat a Callanetics jótékony hatásával, amely nemcsak a fizikai, hanem a mentális frissesség szinten tartásának is kulcsa

lehet.
– Vallom, hogy a testnek igenis szüksége van finomságra – állítja a périek legfittebb nyugdíjasa. – Ezzel próbálom megőrizni a derűmet és bízom benne, hogy talán lesz egy olyan család, ahol befogadnak és nem leszek hajléktalan – teszi hozzá Török Erzsébet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megalakult Szlovákia új parlamentje

A 150 képviselő eskütételével kedden Pozsonyban megalakult Szlovákia új, hat pártból álló… Tovább olvasom