Délmagyar logó

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 8°C

Esélyt kaptak az életkezdésre

A soproni Pleszinger család kihasználta egyetlen lehetőségét, részt vett egy önkormányzati bérlakáspályázaton, melyben vállalták, saját erőből újítják fel lakásukat. Cserébe öt év helyett hét évig tart a bérleti szerződés.
Sok teendő vár még a soproni Pleszinger Györgyné Xéniára. Reményei szerint két héten belül beköltözhetnek az új bérlakásukba. Sokat tettek azért, hogy önálló életet kezdhessenek. A férj félretette családi örökségét. Várták a lehetőséget, azt az önkormányzati pályázatot, amely keretében vállalták: saját erőből újíttatják fel és bútorozzák be bérlakásukat.

Széteshetett volna a család

Ellenkező esetben novemberben el kellene hagyniuk a Családok Átmeneti Otthonát, a baba és az anyuka csecsemőotthonba kerülne, az édesapa pedig mehetne vissza a hajléktalanszállóra. Az ő sorsuk most megoldódni látszik.

Jön a következő baba

– Várjuk már nagyon azt a pillanatot, amikor az új otthonunkban lakhatunk – mesélte a lakás műszaki átadásán Xénia. – Férjem nem lehetett itt, ugyanis munkát keres. A kilenc hónapos kisfiammal, Gyurikával a Családok Átmenti Otthonában élünk. És már úton van a következő csöppség... Úgy érezzük, biztonságot ad számunkra, hogy saját otthonunk lesz. A kivitelezés teljes költségét mi álltuk, cserébe nem öt, hanem hét évig tart a szociális bérlakásra a bérleti szerződésünk. A lakásunk elkészült, már „csak” a bútorozás van hátra.

Önerőből újították fel

A harmincöt négyzetméteres lakás teljes felújítása mintegy 1,2 millió forintba került. Kicserélték az ablakokat, helyrehozták a fűtést, a fürdőszobát. A bérlakás-felújítási program egyébként két évvel ezelőtt indult el Sopronban. A résztvevők vállalják, hogy önerőből fizetik ki a helyreállítás költségeit. Kónyi Kiss Gáborné, a szociális iroda vezetője azt mondja, a hét év letelte után felülvizsgálják a családok helyzetét, amennyiben az indokolt, akkor újabb öt évvel meghosszabbítható a szerződés. – Tudni kell, a városban sokkal nagyobb a bérlakásokra az igény, mint amennyit az önkormányzat helyre tudna állíttatni – tette hozzá az irodavezető. – Ezért találtuk ki ezt a konstrukciót. Olyan lakásokat kell keresnünk, amelyek felújítása nem kerül 2,5 millió forintnál többe, különben nem érné meg a lakóknak. A tapasztalat az, hogy egy-másfél millió forint körül már lakhatóvá tehető a bérlakás.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyháziak a forradalomban és a megtorlás idején

Veres András szombathelyi megyés püspök pénteken Mosonmagyaróváron a Barankovics Akadémián 1956… Tovább olvasom