Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Esküt tettek a miniszterek és a kormányfő

Folytatás az 1. oldalról.

Ezt követően az Országgyűlés a kormányprogramról és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök személyéről szavazott: 206-an igennel, 159-en nemmel voksoltak, 21-en nem vettek részt a szavazáson. A régi-új kormányfő szívére tett kézzel, az ülésterembe ünnepélyesen bevitt történelmi magyar zászlót másik kezével fogva tette le az esküt. Utána fogadta a gratulációkat: Sólyom László köztársasági elnökét, Lomnici Zoltán legfelsőbb bírósági elnökét, Bihari Mihály alkotmánybírósági elnökét. A pártpolitikusok közül Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, Hiller István, az MSZP elnöke, Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője, Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője, Rubovszky György, a KDNP frakcióvezető-helyettese, míg az MDF-től Dávid Ibolya pártelnök, Herényi Károly frakcióvezető és Boross Péter volt miniszterelnök fogott vele kezet.
A kormány is megalakult, miután a köztársasági elnök által – a miniszterelnök javaslatára – kinevezett miniszterek letették az esküt. A második Gyurcsány-kormány tizenkét miniszterből áll.
Molnár Lajos lett az egészségügyi miniszter, Gráf József a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Kóka János a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetője, Szekeres Imre a honvédelmi miniszter. Petrétei József az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, Persányi Miklós pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot vezeti. Göncz Kinga lett a külügyminiszter, Hiller István az Oktatási és Kulturális Minisztérium, Lamperth Mónika az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium élére került, Veres János maradt a Pénzügyminisztérium élén, Kiss Péter pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot irányítja a továbbiakban. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Szilvásy György.
Sólyom László az Országházban átadta az új kormány minisztereinek kinevezési okmányait. Az államfő rövid köszöntőjében áttekintette a magyar parlamentarizmus hagyományait. Felidézte újévi televíziós beszédét, amelyben úgy fogalmazott, a választás nem élet-halál kérdése. – Ám az már sokkal fontosabb, hogyan tud úrrá lenni a kormány az előtte álló nehézségeken – tette hozzá Sólyom László.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matthäus nem hisz...

A németek büszkék. Bár ez egyébként sem áll távol tőlük, most okkal teszik. Azzal kérkednek, hogy… Tovább olvasom